Βαρουφάκης: Τα περί εξόδου από το Μνημονίο είναι παραμύθια

«Παραμύθια της χαλιμάς τα περί εξόδου από το Μνημονίο» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στα Παραπολιτικά 90,1 λέγοντας ότι όποιος αναφέρει τέτοια πρέπει να απολογηθεί στον εαυτό του. Σε ερώτηση για τον αν η Ελλάδα έχει προοπτική δανεισμού από τις αγορές, ο κ. Βαρουφάκης το απέρριψε: «Ποιος σοβαρός δανειστής δανείζει έναν πτωχευμένο; Εκτός αν υπάρχει εγγύηση, από την ΕΚΤ και τον Ντράγκι». 

Ο πρώην υπουργός επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους, η χώρα θα είναι πάντα σε μνημόνιο.

Για τα όσα λέει ο Ρέγκλινγκ ότι ο ίδιος χρέωσε την Ελλάδα με πολλά δισεκατομμύρια, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Ο ένοχος πάντα προσπαθεί να φορτώσει το έγκλημά του στο θύμα». Ο ίδιος είπε ότι επί υπουργίας του το ΑΕΠ της χώρας έμεινε στα ίδια επίπεδα την εποχή του όσο είναι και σήμερα και ότι ο ίδιος μείωσε ελαφρώς και το χρέος.

Σε ερώτηση για το θέμα των συντάξεων, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία περικοπή συντάξεων από το ΔΝΤ, «δεν θα αποφασίσει ο Τσακαλώτος με την Λαγκάρντ. Η απόφαση θα ληφθεί από το Βερολίνο».

Πάντως, είπε ότι κατά την αίσθησή του, η απόφαση για τις συντάξεις θα εξαρτηθεί από τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μέρκελ στην κυβέρνησή της και όχι υπό τη μορφή «ανταλλαγμάτων» (Πρέσπες κλπ).

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμα ότι η σύγκρουση Ρώμης-Βερολίνου δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της σε ορισμένες κινήσεις, όπως μείωση των φόρων σε επιχειρήσεις ή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να αναπνεύσει αυτή η χώρα με πλεόνασμα 3,5%. Αν νομοθετήσουμε τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων σε αυτή τη συγκυρία, δεν υπάρχει πιθανότητα να μας κάνουν το παιχνίδι του 2015, τώρα που υπάρχει το θέμα της Ιταλίας. Αλλά δεν θα το κάνουμε με τυμπανοκρουσίες. Θα το κάνουμε απλά, λέγοντας ότι μείωνουμε τους φόρους για να αναπνεύσει η οικονομία, για να μην φεύγουν οι επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και οι νέοι μας στο εξωτερικό» εξήγησε.

Για την περίπτωση της ιταλικής κρίσης ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είμαστε πολύ νωρίς σε μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση και αυτό γιατί -όπως ισχυρίστηκε- η Ιταλία «θα έπρεπε να πετά», αντίθετα έχει συρρίκνωση σταθερή εδώ και 20 περίπου χρόνια.

Συμπλήρωσε ότι η ιταλική οικονομία «δεν μπορεί να αναπνεύσει εντός της Ευρωζώνης, έτσι όπως είναι δομημένη η Ευρωζώνη», δεδομένου ότι η χώρα είναι μια ισχυρή οικονομία, ένα «εξαγωγικό μηχάνημα», όπως η Ιαπωνία.

«Όπως και στην Ιαπωνία, έτσι και στην Ιταλία, δημιουργήθηκε ένα τραπεζικό σύστημα με 'φούσκες'. Η διαφορά όμως είναι ότι η Ιταλία είναι στην Ευρωζώνη και δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα, όπως έκανε το Τόκιο» συνέχισε.

Για τον Σαλβίνι, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας ουσιαστικά ξεκινά έναν «πόλεμο» με τις Βρυξέλλες και τη Ρώμη, που θα τραβήξει μέχρι τις Ευρωεκλογές. Παράλληλα, και στο εσωτερικό της χώρας του, ο Σαλβίνι θα ανεβάσει τους τόνους για το μεταναστευτικό, για να κερδίζει πόντους. 

Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «είναι άκρως προβληματικός, αλλά δεν είναι ανόητος. Με το επιχειρηματικό μυαλό που έχει βλέπει το παγκόσμιο σκηνικό και μια αμερικανική οικονομία να συρρικνώνεται, αλλά το δολάριο παραμένει το νούμερο ένα εργαλείο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και αυτό που λέει είναι: όλοι σας πλέον θα έχετε να κάνετε με μένα. Βλέπει τον εαυτό του σαν το κεντρικό ρουλεμάν και όλους τους υπόλοιπους να γυρίζουν γύρω του.»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ακόμα ότι η ΕΕ είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης και αυτό δεν το έχει αντιληφθεί το ελληνικό κατεστημένο, που πάντοτε παρέμενε στη λογική του «γαλλογερμανικού άξονα». Όμως, ο γαλλογερμανικός άξονας δεν υπάρχει πλέον, υποστήριξε.

Για την κατάσταση των τραπεζών ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι οι τράπεζες είναι σταθερά πτωχευμένες από το 2008, λόγω και των «κόκκινων δανείων» και ότι παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα των «κόκκινων δανείων», τα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων είναι «σαν να ρίχνεις νερό σε μια κατσαρόλα που στον πάτο της έχει μια τρύπα». 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS