«Κλειδώνει» το «Βόρεια Μακεδονία»

Η πιο μεγάλη μέρα φαίνεται να είναι η σημερινή για το Σκοπιανό, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ θα τηλεφωνήσει και πάλι στον Αλέξη Τσίπρα για να ανακοινώσει το όνομα που θα έχει επιλέξει από τα τρία που έμειναν στο τραπέζι, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς. 

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών, όσον αφορά τη γλώσσα της ΠΓΔΜ θα προσδιορίζεται ότι είναι μία γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. «Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο» τόνισε και επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών».

Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές». «Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες». «Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Κλειδώνει» το Severna Makedonijα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το όνομα θα είναι το Severna Makedonija, δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία». Είναι το όνομα που πιθανότατα αποδέχονται οι γείτονες και αποτελεί επιλογή του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επιλέγει από τρεις εκδοχές : NOVA, GORNA, SEVERNA .

Μάλιστα διευκρινίζεται ότι «στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμια κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».


Το αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική συνέντευξή του χθες μιλώντας για επιλογή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

 


Ενημέρωση της Βουλής ζητά η ΝΔ

Να ενημερώσει τη Βουλή πριν βάλει την υπογραφή του στην οποιαδήποτε συμφωνία ή προσύμφωνο για το Σκοπιανό καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αφήνει αιχμές ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση να το κάνει γιατί ούτε ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος δέχεται σύνθετη ονομασία που θα εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία ούτε τη στήριξη των πολιτών έχει πλέον.

Η θέση της ΝΔ είναι ότι η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτικού στοιχείου (αναφορές στο Σύνταγμα, γλώσσα, ταυτότητα, σύμβολα) και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων.

«Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα δεν γίνονται αποδεκτά» διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δεν έχουν εκπληρωθεί όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις» τόνισε.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS