Σκηνικό μόνιμης έντασης από την Άγκυρα στην καρδιά του Αιγαίου

«Εκτός βεληνεκούς» αποτελούν για τους Έλληνες οι βραχονησίδες Ανθρωποφάς και Μικρός Ανθρωποφάς, καθώς το Λιμενικό απαγορεύει την προσέγγιση, ένα 24ωρο μετά την αποκάλυψη της πρωτοβουλίας τριών νεαρών να υψώσουν ελληνικές σημαίες σε βραχονησίδες προς τιμήν του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

Eικόνα από το samostimes.gr από το πρωί της Τρίτης με το σκάφος του Λιμενικού:

Το samos24.gr περιγάφει το περιστατικό: 

Τρεις νεαροί ύψωσαν τη γαλανόλευκη σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων Ικαρίας.

Οι νεαροί, έφτασαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλίου στη βραχονησίδα, όπου τοποθέτησαν την ελληνική σημαία. Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά νησίδες: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών.

Στη λίστα EGAYDAAK των Τούρκων συγκαταλέγονται 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές»

Σε ομιλία του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπεναλί Γιλντιρίμ, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα στις ενέργειες να προκληθεί ένταση: «Είμαστε ενήμεροι για κάποιες ενέργειες του γείτονά μας της Ελλάδας, η οποία προκαλεί την αύξηση της έντασης, από καιρού εις καιρόν στο Αιγαίο. Αυξήσεις σε αυτές τις εντάσεις πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα ειδικά στα θέματα ιδιοκτησίας. Πάλι βλέπουμε ενέργειες που μοιάζουν με αυτές που γίνονται στα Καρτντάκ (σ.σ. τα Ίμια) και πάλι στο νησί Ντιντίμ, έγινε μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Η ακτοφυλακή παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες και κατέβασε τη σημαία από εκεί».

Κάτοικοι του νησιού διαψεύδουν κατηγορηματικά την πληροφορία ότι έχει κατέβει η ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα. Όπως μαθαίνουμε μάλιστα άνθρωποι από τον Δήμο Φούρνων έχουν ήδη μεταβεί στο σημείο για να δουν αν υπήρξε υποστολή της σημαίας και κάτι τέτοιο όπως λένε δεν έχει συμβεί. «Δεν έχει κατέβει η σημαία. Είναι ψέματα αυτό, μην πιστεύτε ό,τι ακούτε. 

Άγνοια δήλωσε η κυβέρνηση
«Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε ότι «παρόλα αυτά, συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ακόμα ότι «σε κάθε περίπτωση οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των 'γκρίζων ζωνών' ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

emfylies idees

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS