Βαρουφάκης: Ευχαρίστως να απολογηθώ σε όσους πτώχευσαν τη χώρα - Είχαμε "plan X" για δραχμή

"Πάγια άποψή µου, από το 2010, ήταν ότι στόχος δεν πρέπει να είναι ούτε η έξοδος από το ευρώ ούτε η παραµονή στο ευρώ υπό συνθήκες που εξασφαλίζουν την ερηµοποίηση της χώρας", δήλωσε στην εφημερίδα "RealNews" ο Γιάνης Βαρουφάκης

Γιατί «παράλληλο σύστημα πληρωμών» η πρότασή σας τον Νοέμβριο του 2015, κ. Βαρουφάκη, και όχι «παράλληλο νόμισμα»;

Παράλληλο νόµισµα εισάγεις εάν στόχος σου είναι η έξοδος από το ευρώ. Πάγια άποψή µου, από το 2010, ήταν ότι στόχος δεν πρέπει να είναι ούτε η έξοδος από το ευρώ ούτε η παραµονή στο ευρώ υπό συνθήκες που εξασφαλίζουν την ερηµοποίηση της χώρας. Αυτή την άποψη κατέθεσα στο εκλογικό σώ- µα προεκλογικά. Αυτή η άποψη ήταν ο κορ- µός των προγραµµατικών µου δηλώσεων στη Βουλή, ως νεοεκλεγείς υπουργός Οικονοµικών, όταν έλεγα: «∆εν θέλουµε τη ρήξη µε την ευρωζώνη. Όµως, η Ελλάδα δεν είναι χώρα βιώσι- µη εντός της ευρωζώνης. Γι’ αυτό εκλεχθήκαµε. Για να διαπραγµατευτούµε τη ριζική αναδιάρθρωση του χρέους που θα απαιτείται για να µείνει η χώρα στο ευρώ µακροπρόθεσµα και βιώσιµα. Οµως, αν δεν είσαι διατεθειµένος να διανοηθείς τη ρήξη πριν µπεις στην αίθουσα των διαπραγµατεύσεων, καλύτερα να µην εισέλθεις στην αί- θουσα αυτή. ∆ιαπραγµατευτής που δηλώνει ότι, την τελευταία στιγµή, θα δεχθεί ό,τι υπάρχει στο τραπέζι δεν διαπραγµατεύεται. Ικετεύει και συνθηκολογεί εκ προοιµίου. Ο µόνος τρόπος να µη γίνει η ρήξη είναι να είµαστε προετοιµασµένοι γι’ αυτή. Το παράλληλο σύστηµα πληρωµών ήταν µέρος εκείνης της προετοιµασίας. Η απόφαση του πρωθυπουργού να σηµατοδοτήσει στην τρόικα ότι δεν θα το χρησιµοποιούσαµε ήταν ο λόγος που ήρθε η συνθηκολόγηση.

Το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ η πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και εσείς προσωπικά το εξετάσατε κάποια στιγμή; Γιατί δεν μπορεί να μην υπήρξε plan Β…

Είναι σαν να ρωτάτε τον υπουργό Αµυνας αν το υπουργείο του εξέτασε ποτέ το ενδεχόµενο τουρκικής εισβολής στα νησιά µας. Αλίµονο αν δεν το εξέταζε! Αλλο, όµως, αυτό και άλλο η προπαγάνδα της τρόικας εσωτερικού ότι η ύπαρξη του plan X µας, σε περίπτωση που ο κ. Σόιµπλε ενεργοποιούσε το σχέδιο της τρόικας για Grexit (το οποίο εκπόνησε η ΕΚΤ το 2012, υπό τον κωδικό plan Z), αποδεικνύει ότι σχεδιάζαµε Grexit.

Στο υπουργικό συμβούλιο, όπου παρουσιάσατε το σχέδιό σας, έγινε αυτό αποδεκτό;

Κατ’ αρχάς, να τονίσω ότι ο λόγος που αποδέχθηκα την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβω το υπουργείο Οικονοµικών ήταν ότι η ηγετική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τους είχα παρουσιάσει το σχέδιό µου τόσο προφορικά όσο και γραπτώς πολύ πριν από τις εκλογές, το ενέκρινε και µου πρότεινε να αναλάβω το υπουργείο. Μετά την εκλογική µας νίκη και τον σχηµατισµό της κυβέρνησης, δεν έχανα ευκαιρία να επαναλαµβάνω τα βασικά στοιχεία του σχεδίου και να ενηµερώνω τα κυβερνητικά και κοµµατικά στελέχη γι’ αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο, ενηµέρωσα άµεσα το υπουργικό συµβούλιο για την ουσία και τις λεπτοµέρειες του σχεδίου εκείνου.

Πρέπει να πω ότι η αποδοχή ήταν καθολική, κρίνοντας από τα σχόλια των µελών του µετά την παρουσίασή µου. Θα µου επιτρέψετε σε αυτό το σηµείο να θίξω, αφήνοντας ασχολίαστο, το γεγονός πως, όταν το καλοκαίρι του 2015 άρχισε η συστηµατική δαιµονοποίησή µου από την αντιπολίτευση και τα Μέσα της διαπλοκής, οι συνάδελφοi υπουργοί τήρησαν σιγή ιχθύος.

Δύο χρόνια μετά, όντως εκτιμάτε ότι κακώς η πρότασή σας δεν υλοποιήθηκε; Τι θα είχε αλλάξει;

Προφανώς. Πρόκειται για ένα σύστηµα που, όπως είπα πιο πάνω, θα έπρεπε να το έχουν εφαρµόσει όλες οι ελλειµµατικές χώρες της ευρωζώνης. Στην περίπτωσή µας, η Ελλάδα το είχε -και το έχει- απόλυτη ανάγκη -δεδοµένης της τεράστιας ασφυξίας δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα. Πιο συγκεκριµένα, η εφαρµογή του την 6η Ιουλίου του 2015 θα σηµατοδοτούσε στην τρόικα ότι θα τιµούσαµε το «Οχι» χωρίς να βγούµε από το ευρώ όταν εκείνη το αποφασίσει. Αµέσως µετά την ανακοίνωση της ενεργοποίησής του, όπως έµµεσα παραδέχθηκε ο Βίτορ Κονστάντσιο (αντιπρόεδρος της ΕΚΤ), η κυρία Μέρκελ και ο κ. Ντράγκι θα έβαζανµεγάλη ποσότητα νερού στο κρασί τους, µε αποτέλεσµα η Ελλάδα να µην ασφυκτιά όπως τώρα.

Η «ευρωπαϊκή αντιπολίτευση» (Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι) ζητάει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Συμφωνείτε; Και επιπλέον σας απειλεί και με ειδικό δικαστήριο…

Κατ’ αρχάς, θα µου επιτρέψετε να διαφωνή- σω έντονα ότι οι διάφοροι «βάστα, Γερούν» δικαιούνται να αποκαλούνται «ευρωπαϊστές». Μαζί µε τους κ. Ντάισελµπλουµ, Σόιµπλε, Γιούνκερ, Ολάντ κ.λπ., έχουν πλήξει σχεδόν θα- νάσιµα την ευρωπαϊκή ιδέα. Αντίθετα, όσοι τί- µησαν το «Οχι» και το πνεύµα της ελληνικής άνοιξης του 2015, δηµιουργώντας το πρώτο πανευρωπαϊκό κίνηµα, το DiEM25, πασχίζουν καθηµερινά να διασώσουν τη χαµένη τιµή της Ευρώπης. Οσο για τα περί ειδικού δικαστη- ρίου για µένα, το έχω δηλώσει επανειληµµένως: το απαιτώ! Κάντε το! Τίποτα δεν θα µε ικανοποιήσει περισσότερο από το να βρεθώ κατηγορούµενος εκείνων που πτώχευσαν τη χώρα και κατόπιν την έκλεισαν στα δεσµά της χρεοδουλοπαροικίας, σε αγαστή σύµπραξη µε τους χυδαιότερους των τοκογλύφων. Πρόσφατα, µάλιστα, ώστε να µην κρύβονται πί- σω από την άρνηση της κυβέρνησης να συστήσει εξεταστική επιτροπή, προσφέρθηκα να παρουσιαστώ στα κοµµατικά τους γραφεία να µε εξετάσουν εκεί.

Ο Π. Λαφαζάνης δηλώνει ότι το «παράλληλο νόμισμα» είναι μνημόνιο σε χειρότερη έκδοση.

Με εκπλήσσει αυτό, καθώς η πρόταση της ΛΑΕ ισοδυναµεί µε πρόταση δηµιουργίας παράλληλου νοµίσµατος, της νέας δραχµής, που εξ ορισµού, τουλάχιστον για αρκετά χρόνια, θα λειτουργεί παράλληλα µε το ευρώ, άρα θα είναι... παράλληλο νόµισµα. Οσον αφορά τη δική µου πρόταση για παράλληλο σύστηµα πληρωµών, ο στόχος του ήταν η δηµιουργία αντίστασης, αντισωµάτων αν θέλετε, στις µνηµονιακές απαιτήσεις και -το πιο σηµαντικό- εργαλείο επιβολής από την Αθήνα στους δανειστές της άµεσης και βαθιάς αναδιάρθρωσης του χρέους.

Στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές το κόμμα σας θα κατέβει;

Αίσθησή μου είναι ότι, δεδομένου του πολιτικού κενού στον χώρο των ριζοσπαστών ευρωπαϊστών, εκείνων που λένε όχι στην τρόικα αλλά και όχι στην αποδόμηση της Ευρώπης που φέρνει η αποδοχή των διάφορων μνημονίων, το DiEM25 έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση να κατέβει τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές. Όμως, το DiEM25 είναι κατ’ εξοχήν δημοκρατικό και πανευρωπαϊκό κίνημα. Πριν αποφασίσουμε την κάθοδο στις εκλογές, θα πρέπει τα μέλη μας από όλη την Ευρώπη να ψηφίσουν κατά πλειοψηφία ότι το DiEM25 πρέπει να κατέβει στις εκλογές στην Ελλάδα και αλλού.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Booking.com

 

symmaxia

 Copyright © 2018 YSTEROGRAFO NEWS