ΥΠΟΙΚ: Η εποχή... μετά το μνημόνιο στις επίκεντρο των συζητήσεων με την τρόϊκα

troika-xardouvelis-280

«Οδικό χάρτη» για το πώς η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο, άρχισαν να συζητούν η ελληνική πλευρά και οι επικεφαλής της τρόικας.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε αμέσως μετά τις σημερινές επτάωρες διαπραγματεύσεις, ότι «συζητήσαμε και θέματα στρατηγικής, τι θα γίνει μετά το Μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το Μνημόνιο». Πρόσθεσε ότι «εάν βγούμε από το Μνημόνιο, εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος».
Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ανέφερε ότι «έχουν δικές τους απόψεις. Βάζουν κάποια θέματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να κλείσουμε και αυτό. Πάντως, δεν συζητήσαμε σήμερα χρονοδιάγραμμα».
Σύμφωνα, επίσης με τον ίδιο, «η διευθέτηση για το χρέος θα ανοίξει με το κλείσιμο της αξιολόγησης (σ.σ. η Ελλάδα επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους). Για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να ξέρουμε το μετά».
Η κυβέρνηση δηλώνει, παράλληλα, ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 χωρίς νέα μέτρα, κάτι στο οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμφωνεί και η τρόικα. «Υπάρχουν τρόποι για να πετύχουμε τον στόχο, χωρίς νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τις φοροελαφρύνσεις, ο εν λόγω παράγοντας δήλωσε ότι «οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν. Είναι στρατηγικό θέμα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιο τρόπο».
Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, θα υπάρχει μια γραπτή αναφορά για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και «σίγουρα αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ». Οι κωδικοί θα συγκεκριμενοποιηθούν με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτή η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και εάν αυτή οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενες αιτίες, τότε θα «βοηθήσει» και τον νέο προϋπολογισμό. Για τα προαπαιτούμενα, εκτιμάται ότι με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, έχει υλοποιηθεί περίπου το 60% από το σύνολό τους.
Για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται, σε καθημερινή βάση, άνοδος των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο ότι «οι αγορές όταν είναι ρηχές, εύκολα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Ένα fund ήθελε να μειώσει τη θέση του στην Ελλάδα. Στόχος είναι, σιγά- σιγά, καθώς και οι αξιολογήσεις θα βελτιώνονται, να φέρουμε πολύ περισσότερους ως αγοραστές του χρέους».
Αύριο, με βάση τον έως τώρα προγραμματισμό, θα υπάρξουν συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια (11.30) και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη (15.00). Την Πέμπτη, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS