Υπ.Οικονομικών: Διαψεύδει τα περί επιβολής φόρου ιδιοκατοίκησης

akinitoready

Διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο Οικονομικών τα περί επιβολής φόρου εισοδήματος για τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι «η απαλλαγή αυτή προβλέπεται ρητά στο νόμο ως προς τα εισοδήματα του 2013. Προκύπτει, επίσης, σαφώς ερμηνευτικά και από το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως προς τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και εξής».

Κατά συνέπεια, τονίζει το υπουργείο, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης ουδεμία σχέση έχουν με τη πραγματικότητα.

Νωρίτερα, όπως έγραφε το newmoney.gr, η προσωρινή λύση που έδινε το υπουργείο, ήταν να στείλει «σήμα» στις εφορίες, για να ενημερώνουν τους έντρομους πολίτες πως δεν πρόκειται να πληρώσουν «νέο φόρο».

Για να απαλλαγούν οριστικά, όμως, θα πρέπει, και τυπικά, να υπογραφεί ή να ψηφιστεί μία νέα διάταξη, η οποία ετοιμάζεται και θα ξεκαθαρίζει πως το εισόδημα από ιδιοκατοίκηση δεν θα προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα των πολιτών.

Το λάθος εντοπίζεται στην κωδικοποίηση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) που ψηφίστηκε πριν μισό χρόνο. Αυτός ενσωματώνει παλαιές και νέες υφιστάμενες διατάξεις, αλλά, λόγω ενός «λάθους», έκρυβε τελικά και ένα «νέο φόρο» για τους πολίτες.

Το λάθος εντοπίστηκε ήδη από λογιστές και φορολογουμένους, που κατέφυγαν στις εφορίες και έγιναν αιτία να δοθεί εντολή στους εφόρους να καθησυχάζουν τους πολίτες πως δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για εισόδημα από ιδιοκατοίκηση.

Τρέχουν να διορθώσουν την «γκάφα»

Το θέμα ανέκυψε από το γεγονός ότι στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος δεν προβλέπεται ρητά η απαλλαγή του τεκμαρτού μισθώματος ιδιοκατοίκησης από το φόρο εισοδήματος.

Αυτό οδηγεί αυτόματα φορολογούμενους που ζουν σε ιδιόκτητες κατοικίες να πληρώσουν φόρο ιδιοκατοίκησης επί ανύπαρκτων τεκμαρτών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις (παράγραφος 1 του άρθρου 39), σαν εισόδημα από ακίνητη περιουσία θεωρείται και «το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων». Υπολογίζεται μάλιστα με πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.

Το γινόμενο που προκύπτει θα φορολογηθεί με βάση την κλίμακα που ισχύει για τα εισοδήματα από ακίνητα και με συντελεστές 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ