Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός –Συναντήσεις με Γιούνκερ και ευρωπαίους ηγέτες

samarasbrixellesready

Την πορεία των οικονομικών πραγμάτων στη χώρα και τις προοπτικές του φθινοπώρου θα συζητήσει ο πρωθυπουργός με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες που πραγματοποιείται σήμερα. Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να προετοιμάσει το έδαφος για το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει και να θέσει ξανά την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος, το οποίο θα χρησιμοποιήσει σαν «όπλο» στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

Τον Σεπτέμβριο η ουσιαστική διαπραγμάτευση κυβέρνησης - Τρόικας

Στο μεταξύ για τον Σεπτέμβριο παραπέμπονται τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα, η οποία αναχωρεί από τη χώρα μας, μετά την τελευταία σημερινή της συνάντηση με συναρμόδιους υπουργούς.

Η κυβέρνηση δείχνει ικανοποιημένη για την τρόπη που πήρε η «επίσκεψη προεπισκόπησης» όπως την είχε χαρακτηρίσει από την αρχή καθώς ήταν σύντομη και το κλιμάκιο δεν πρόλαβε να χαλάσει το οικονομικό και πολιτικό κλίμα με τις απαιτήσεις του.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι ο σχεδιασμός του θα ξετυλιχθεί κανονικά και ήδη τα μέλη του κυβερνητικού επιτελείου σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών επεξεργάζονται το πακέτο των φοροελαφρύνσεων και των φιλολαικών μέτρων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο, αρχής γενομένης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μέσα στη δέσμη μέτρων είναι η μείωση του πετρελαίου θέρμανσης, η μείωση της έκτακτης εισφοράς το 2015, ο περιορισμός του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, η μείωση στο ΦΠΑ επιλεγμένων κλάδων όπως έγινε με την εστίαση. Με βάση αυτά, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα αποκτήσει αξιοπιστία και η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό του οδικού χάρτη για τη μόνιμη και μακροπρόθεσμη μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση -από την πλευρά της- δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές επιβαρύνσεις από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. «Ανοικτά» είναι το ασφαλιστικό όπως και το εργασιακό. Η Τρόικα επιμένει στην πλήρη κατάργηση κάθε εργασιακής προστασίας, ενώ η κυβέρνηση μέχρι τώρα το αρνείται. «Αγκάθι» είναι και τα κόκκινα δάνεια που σχετίζονται με τις τράπεζες και επηρεάζουν και τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Με το πακέτο των μέτρων που θα παρουσίασει η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα συγκρατήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια θα περιορίσει το πολιτικό κόστος και θα ελέγξει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις του φθινοπώρου που θα κινηθούν γύρω από την προεδρική πλειψηφία και τις πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι ο σχεδιασμός του δεν έχει αλλάξει και ότι θα προκηρύξει εκλογές μόνο αν τις προκαλέσει η αντιπολίτευση και αφού εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια.

Ακόμη κι έτσι όμως, τα πράγματα μόνο εύκολα δεν θα είναι για την κυβέρνηση καθώς ήδη έχουν αρχίσει και φθάνουν τα εκκαθαριστικά για τις δηλώσεις του 2013 ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό θα επιφέρει και νέες μειώσεις στις συντάξεις από το 2015. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις. Ενώ υπαναχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ,μετά το πολιτικό κόστος που προκάλεσε η «μικρή ΔΕΗ» θα προχωρήσει -όπως είχε προγραμματίσει- το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, που είναι το επόμενο πεδίο σύγκρουσης με την αντιπολίτευση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ