Σε δικαστική «ομηρεία» επενδυτές - επιχειρήσεις

seb

Tης Μανταλένας ΠίουΕνενήντα παρεμβάσεις για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης πρότεινε χθες ο ΣΕΒ, καθώς στα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν σήμερα περισσότερες από 400.000 υποθέσεις και ο μέσος χρόνος επίλυσης διαφορών έχει φθάσει στις 1.500 ημέρες, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Το ρεκόρ κατέχουν οι υποθέσεις ΦΠΑ με 9,3 χρόνια κατά μέσον όρον για να επιλυθουν!

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ. Η μελέτη, η οποία αφορά στους τομείς εκείνους της δικαιοσύνης που εμπλέκονται με την επιχειρηματικότητα, εκπονήθηκε από το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ και δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις με έξτρα κόστος από 7% ως και 52% επί της συνολικής αμφισβητούμενης διαφοράς. Αν η υπόθεση αφορά στην ανάθεση έργου στον κατασκευαστικό κλάδο, τότε η μέση καθυστέρηση από τη στιγμή της πρώτης ένστασης μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής φθάνει στα τρία χρόνια, που μεταφράζεται σε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση της τάξης των 660 εκατ. ευρώ!

ΜΕΣΟ ΚΟΣΤΟΣ
Η μέση καθυστέρηση στην ανάθεση συμβάσεων ξεκινά από περίπου οκτώμισι μήνες για διαγωνισμούς με αντικείμενο συμβουλευτικές υπηρεσίες και φθάνει στα τριάμισι χρόνια για δημόσιους διαγωνισμούς στον κατασκευαστικό κλάδο. Το μέσο κόστος ευκαιρίας, δηλαδή η επιβάρυνση που προκύπτει για την επιχείρηση φθάνει στα 8,5 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία από τις καθυστερήσεις σε 73 διαγωνισμούς. Για τις φορολογικές υποθέσεις, ο μέσος χρόνος καθυστέρησης υπολογίζεται στα 5,3 χρόνια.

Η μελέτη υπολογίζει ότι η συντόμευση της διαδικασίας πτώχευσης μίας επιχείρησης κατά δύο χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση παραγωγικού κεφαλαίου της τάξης των 2 εκατ. ευρώ για το σύνολο των 430 επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται ως ζόμπι. Αν συντομευτεί και ο χρόνος εξυγίανσης, τότε το όφελος μπορεί να φθάσει στα 3 εκατ. ευρώ.

Στην ομιλία του στην ημερίδα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας υπογράμμισε ότι ένα αποδοτικό δικαστικό σύστημα στηρίζει τις επενδύσεις, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και τόνισε ότι οι καθυστερήσεις παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, ματαιώνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και αποθαρρύνουν την προσέλκυση επενδύσεων. «Εχουν δημιουργηθεί φαύλοι κύκλοι που ξεκινούν από την πολιτική σκοπιμότητα, περνούν μέσα από την κακή νομοθέτηση, δυσχεραίνουν τη λειτουργία της διοίκησης και φορτώνουν τη Δικαιοσύνη με δυσανάλογες υποχρεώσεις, που με τη σειρά τους δημιουργούν νέες παθογένειες που μετακυλίονται στην κοινωνία και την οικονομία», σχολίασε ο κ. Φέσσας.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, τόνισε πως «η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης είναι ένα σύνθετο και εθνικό πρόβλημα. Η άμεση λύση του, που είναι επιβεβλημένη, όχι μόνον δεν έχει δημοσιονομικό κόστος αλλά το αντίθετο, θα απογειώσει σταδιακά την εθνική οικονομία. Είναι βασική προϋπόθεση για τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη». Σύμφωνα με τη μελέτη, τα κυριότερα από τα αίτια των καθυστερήσεων είναι:

O αριθμός των εισερχόμενων υποθέσεων που είναι σταθερά υψηλός, ενώ ο ρυθμός επίλυσης εξακολουθεί να υπολείπεται, αν και έχει βελτιωθεί σε σχέση με το 2010.

Στις υποθέσεις που εμπλέκεται το ελληνικό δημόσιο εξαντλείται κάθε περιθώριο δικαστικής προσφυγής, με αποτέλεσμα τη διαρκή συσσώρευση των υποθέσεων στα δικαστήρια.

Το δαιδαλώδες, συχνά αντιφατικό και μεταβαλλόμενο θεσμικό πλαίσιο, η μη τήρηση των αρχών καλής νομοθέτησης και η έλλειψη κωδικοποίησης.

Το χαμηλό κόστος εκδίκασης ευνοεί την εύκολη προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, χωρίς αυτή να είναι πάντα σκόπιμη ή αναγκαία.

Οι υποδομές απονομής δικαιοσύνης δεν υποστηρίζονται από πληροφοριακά συστήματα, ενώ καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε υψηλής κατάρτισης διοικητικό προσωπικό.

ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ
Οι 90 προτάσεις της μελέτης στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

Tην ενίσχυση της προδικασίας και της εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών.

Την ενδυνάμωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των δικαστηρίων για την παράλληλη βελτίωση των εκροών του συστήματος.

Την παραγωγή ρυθμίσεων καλής ποιότητας και τη συνετή χρήση των ένδικων μέσων από τη διοίκηση.

Ακόμα, η μελέτη προτείνει Οδικό Χάρτη Εφαρμογής με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 3-4 χρόνια και ειδικό μηχανισμό μεταρρύθμισης. Από τα κυριότερα μέτρα που προτείνονται, είναι η διεκπεραίωση υποθέσεων που εκκρεμούν με διαδικασίες express, η «αυτοματοποίηση» της επίλυσης ομοειδών υποθέσεων, ο καθορισμός πεδίων προτεραιότητας ειδικού ενδιαφέροντος, όπως οι φορολογικές υποθέσεις, οι δημόσιες συμβάσεις, οι απαλλοτριώσεις, η πτώχευση και η εξυγίανση κ.λπ.

Θεόδωρος Φέσσας
Στην ομιλία του στην ημερίδα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας υπογράμμισε ότι ένα αποδοτικό δικαστικό σύστημα στηρίζει τις επενδύσεις, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και τόνισε ότι οι καθυστερήσεις παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, ματαιώνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και αποθαρρύνουν την προσέλκυση επενδύσεων.

Αναστάσιος Καλλιτσάντσης
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, τόνισε πως «η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης είναι ένα σύνθετο και εθνικό πρόβλημα. Η άμεση λύση του, που είναι επιβεβλημένη, όχι μόνον δεν έχει δημοσιονομικό κόστος αλλά το αντίθετο, θα απογειώσει σταδιακά την εθνική οικονομία. Είναι βασική προϋπόθεση για τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη».

Πηγή: imerisia.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ