ΟΑΕΕ: 250 οφειλέτες βγαίνουν εκτός ρύθμισης ανά 15 μέρες

oaee-logo

Ενώ συνεχίζονται οι φήμες αναφορικά με την προοπτική ενός νέου ευνοϊκότερου διακανονισμού στις ασφαλιστικές οφειλές, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε οφειλέτες να καταβάλουν μικρότερες δόσεις από αυτές που ορίζει ο νόμος 4152/2013 για μία «Νέα Αρχή», το κόκκινο φως των ταμειακών ελλειμμάτων ανάβει ξανά στον ΟΑΕΕ.

Από την επικαιροποίηση των στοιχείων για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΟΑΕΕ προκύπτει ότι μέσα σε δεκαπέντε ημέρες και μέχρι τις 23 Μαΐου, αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο οι «απώλειες» των οφειλετών που είχαν ενταχθεί είτε στη νέα είτε στην πάγια ρύθμιση. Περίπου 200 έως 250 οφειλέτες φαίνεται ότι σταματούν να εξυπηρετούν τις μηνιαίες δόσεις ανά δύο εβδομάδες. Μετεκλογικά στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά η εικόνα μάλλον είναι χειρότερη τις τελευταίες ημέρες, ενώ είναι προφανής ο δισταγμός και των νέων οφειλετών να περάσουν για πρώτη φορά το κατώφλι των ρυθμίσεων.

Συντάξεις

Από τη μια πλευρά, αυξάνονται οι απώλειες των εσόδων και από την άλλη λιγοστεύουν τα έσοδα σε σημείο που να καθιστά ανέφικτη την καταβολή των συντάξεων από το Σεπτέμβριο και μετά, εάν δεν προικοδοτηθεί ο Οργανισμός Ασφάλισης των Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) με ποσό τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση φαίνεται αδιέξοδη, καθώς με τη νέα ρύθμιση που συναρτά την εξόφληση των προ του 2014 οφειλών από την καταβολή των τρεχουσών, πολλοί ασφαλισμένοι βγαίνουν εκτός συστήματος, μόλις χάσουν δύο δίμηνα ή δύο τρίμηνα. Το ζητούμενο είναι να δοθεί η δυνατότητα καταβολής των τρεχουσών εισφορών με μείωση της δόσης που απαιτείται για τις παλαιότερες.

Ωστόσο, ούτε στο υπουργείο Εργασίας ούτε σε επίπεδο Ταμείων γίνεται μία συγκροτημένη συζήτηση για αλλαγές. «Οσο δεν ανοίγει μία συγκροτημένη συζήτηση, τόσο δυσχεραίνεται η λήψη σοβαρών μέτρων ακόμη και μεσοπρόθεσμα» ανέφερε υψηλόβαθμό στέλεχος του Ταμείου στην «Κ».

Απόφαση Πρωτοδικείου

Χθες, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κοινοποίησε απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο οφειλές εισφορών που δεν επηρεάζουν τη θεμελίωση συνταξιοδότησης δεν επιτρέπεται να ανακόψουν και την απόδοση της σύνταξης. Η απόφαση αφορά ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ, ο οποίος είχε ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη 1997-1998, τις οποίες κλήθηκε να εξοφλήσει, προκειμένου να εκδοθεί από τον ΟΑΕΕ η απόφαση συμμετοχής του στη δαπάνη συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ ως τελευταίου ασφαλιστικού φορέα, σύμφωνα κατά τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΟΑΕΕ, σε περίπτωση που ο ΟΑΕΕ είναι συμμετέχων φορέας σε σύνταξη διαδοχικής ασφάλισης, η απόφαση συμμετοχής του Οργανισμού εκδίδεται μόνο, μετά την ολοσχερή εξόφληση τυχόν οφειλών. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οφειλές του ασφαλισμένου ήταν «πλεονασματικές», δηλαδή αφορούσαν εισφορές επιπλέον του ήδη θεμελιωμένου συνταξιοδοτικού δικαιώματος και εκτός του συνολικού συντάξιμου χρόνου που προσμετρήθηκε για την απονομή της σύνταξης.

Το δικαστήριο, αντίθετα με την ερμηνεία που δίνει ο ΟΑΕΕ, έκρινε ότι η αναφορά του Κανονισμού δεν αφορά όλες τις οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά μόνο εκείνες που απαιτούνται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος του συντάξιμου χρόνου. Οι λοιπές εισφορές εξακολουθούν να οφείλονται, αλλά δεν επηρεάζουν την απόδοση της σύνταξης.

Στο «κόκκινο» και το ΙΚΑ

Aπό τους περίπου 300.000 οφειλέτες που είναι ενταγμένοι σε μία από τις ρυθμίσεις διευθέτησης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (σε σύνολο 400.000), αυτοί που εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις δεν υπερβαίνουν τους 11.500 οφειλέτες. Στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι στην πραγματικότητα η ισχύουσα ρύθμιση είναι ημιθανής και δεν μπορεί να εγγυηθεί κάποιες εισροές από το σύνολο των βεβαιωμένωνν οφειλών, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Οι δυσκολίες εξυπηρέτησης των δόσεων οδήγησαν τη διοίκηση του ΙΚΑ στην έκδοση νέας εγκυκλίου, με την οποία επιχειρείται να επανακάμψουν στη ρύθμιση, όσοι έμειναν εκτός για παλαιότερες οφειλές.

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι στους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε διακανονισμό, πριν από το 2013 και τον εξυπηρετούσαν κανονικά (αλλά, στη συνέχεια, υπήχθησαν υποχρεωτικά στη ρύθμιση «Νέα Αρχή» με τις 48 δόσεις) να επανενταχθούν στο ισχύον καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής.

Η ρύθμιση αυτή έδιδε τη δυνατότητα έως και 38 δόσεων και ελαχιστοποιούσε το κατώτατο ποσό δόσης στα 150 ευρώ. Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι ισχύει η αναστολή της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος περιουσιακών στοιχείων οφειλετών έως 30 Ιουνίου 2017 που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, πριν από τη θεσμοθέτηση της ρύθμισης της «νέας Αρχής».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ