Νέο σχέδιο δανεισμού για την Ελλάδα 9 – 12 δισ. ευρώ επεξεργάζονται Βερολίνο και Βρυξέλλες

daneismosready

Απο τη Real News
Μία λύση – πακέτο στην οποία θα περιλαμβάνεται νέος δανεισμός, ύψους 9 – 12 δισ. ευρώ και ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, ξεκινώντας τις συζητήσεις μέσα στο φθινόπωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές μας είναι αποφασισμένοι να πιέσουν ώστε να εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και δεν κάνουν πίσω στις εκτιμήσεις τους για τα δημοσιονομικά κενά του 2015 και 2016.
Το ΔΝΤ πιέζει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να δεσμευθούν σε μια πρόσθετη κοινή γραμμή χρηματοδότησης από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης και οι τεχνοκράτες της κομισιόν έχουν ξεκινήσει να μελετούν τις επιλογές τους.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι στο Eurogroup πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση για να καλύψουμε ανάγκες, παρά τα πλεονάσματα, ενώ δεν έχουν απορρίψει το σενάριο «50 – 50 – 15» που προβλέπει επιμήκυνση των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στα 50 χρόνια, μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και χορήγηση νέου δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ.
Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η συζήτηση για νέο δανεισμό της χώρας θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι, προσθέτοντας ότι για να γίνει σαφές το μέγεθος των αναγκών θα πρέπει να συνυπολογιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και των αναγκών εξυπηρέτησης που θα προκύψουν μετά την εφαρμογή πιθανών μέτρων διευκόλυνσης.
Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζουν οι Βρυξέλλες, μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών μπορεί να καλυφθεί από αυτόνομες εκδόσεις ομολόγων από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της επιστροφής στις αγορές, ενώ αν υπάρχει επιπλέον κενό θα καλυφθεί από τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Πάντως το ακριβές ύψος του νέου δανείου θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών που θα γίνουν τον Νοέμβριο και τα μη συμβατικά μέτρα που είναι πιθανόν να ζητήσει το ΔΝΤ στο πλαίσιο της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, για να ξεκινήσουν συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ανάγκη λήψης μέτρων για τη μείωσή του θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου, να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας το φθινόπωρο, να έχουν καλυφθεί τα διάφορα κενά για τα επόμενα έτη και τέλος να έχουν εκπληρωθεί οι όροι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS