Μας ζητάνε πίσω 387.000.000 ευρώ

eurokoinovoulioready

Η αναλγησiα της τρόικας και του ευρωπαϊκού κατεστημένου δεν έχουν προηγούμενο. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει 387 εκατομμύρια ευρώ, που δόθηκαν για επιδοτήσεις στους αγρότες την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, δείχνει τη διάθεση των εταίρων μας, αποκαλύπτοντας παράλληλα την απουσία ουσιαστικής παρέμβασης της Ελλάδας στα κέντρα που διαμορφώνονται και παίρνονται οι πολιτικές αποφάσεις.

Οι συνεχείς εξευτελισμοί που δέχεται η χώρα μας σε μόνιμη βάση από τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων και την τρόικα, δεν έχουν προηγούμενο. Οι Βρυξέλλες έχουν αποθρασυνθεί στην κυριολεξία και αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν... Μπανανία, χωρίς η κυβέρνηση να κάνει το παραμικρό, προκειμένου να σταματήσει αυτή η αθλιότητα που προσβάλει το σύνολο του ελληνικού λαού.

Η απόφαση για επιστροφή των χρημάτων που είχαν πάρει νόμιμα οι αγρότες, είναι ένα ακόμα χαστούκι σε αυτούς που επιμένουν να προσκυνάνε τους γερμανούς και την τρόικα, αντί να δίνουν καθημερινά μάχη για τα συμφέροντα του λαού και του έθνους.
Οι παρανοϊκές απαιτήσεις των Βρυξελλών έχουν παραλύσει βασικούς τομείς της ελληνικής παραγωγής, ενώ τώρα έχουν βάλει στο μάτι και τους αγρότες.

Την ώρα που απαιτούν από την Ελλάδα να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις μπλοκάρουν την πώληση του ΟΛΠ, με πρόσχημα ότι οι κινέζοι θα μονοπωλούν το λιμάνι.
Απαγορεύουν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά τη ναυπήγηση ιδιωτικών πλοίων, με δικαιολογία ότι ενισχύονται από το ελληνικό δημόσιο, επειδή κάνουν κάποιες υπεργολαβίες στα μπαταρισμένα γερμανικά υποβρύχια, για τα οποία πληρώσαμε ένα σωρό μίζες στους γερμανούς.

Μας αναγκάζουν να κλείσουμε τα εργοστάσια ζάχαρης, γιατί οι εξαγωγές ξεπερνούν το πλαφόν.
Απαγορεύουν να φυτεύουμε αμπέλια, για να μην έχουμε ανταγωνιστικά προϊόντα με τους γάλλους.
Τελικά το μόνο που πέτυχαν οι Βρυξέλλες είναι να διαλύσουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Η απόφαση

Το δικαστήριο ζητά να ανακτηθούν όλες οι επιδοτήσεις κάτι που δημιουργεί επιπρόσθετο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι επιλογές πλέον είναι δύο για την κυβέρνηση είτε να ζητήσει από τους αγρότες να επιστρέψουν πίσω τα λεφτά που πήραν είτε να δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό, σε μια χρονική συγκυρία που το οικονομικό επιτελείο αναζητά ήδη χρήματα για να καλύψει τις δικαστικές αποφάσεις για τους ένστολους και τους δικαστικούς.

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, όταν υπουργός Γεωργίας ήταν ο Σωτήρης Χατζηγάκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορήθηκε «σχετικά με τις αντισταθμιστικές πληρωμές τις οποίες επρόκειτο να καταβάλει ο ΕΛΓΑ, κατόπιν διαμαρτυριών μεγάλου αριθμού Ελλήνων παραγωγών γεωργικών προϊόντων, λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί κατά το έτος 2008, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Στις 7 Δεκεμβρίου 2011, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία έκρινε ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πριν από τις 28 Οκτωβρίου 2009 «ενδέχεται να νοθεύουν τον ανταγωνισμό... παρέχοντας επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα στους Έλληνες παραγωγούς, σε σχέση με άλλους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στις 8 Φεβρουαρίου 2012, η Ελλάδα ζήτησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. την ακύρωση της απόφασης. Με ξεχωριστό δικόγραφο, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Με τη διάταξή του, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, ο πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου δέχθηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Την Τετάρτη το δικαστήριο απέρριψε όλες τις αιτιάσεις της Ελλάδας κι έκρινε ότι οι ενισχύσεις που είχαν δοθεί μέσω ΕΛΓΑ ως αποζημιώσεις, πριν από την 28η Οκτωβρίου 2009, ύψους 387,4 εκατ. ευρώ είναι ασύμβατες με την εσωτερική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την περίοδο, και έπειτα από μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις η κυβέρνηση Καραμανλή αναγκάστηκε να πληρώσει συνολικά 415 εκατ. ευρώ σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη και υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Λέγκα.

Οταν η Κομισιόν έκρινε ότι δεν είναι νόμιμες οι ενισχύσεις, είχε κληθεί στις Βρυξέλλες ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αιτιολογήσει τις πληρωμές, προφανώς χωρίς να πείσει την τότε Επίτροπο Γεωργίας.

Πηγή: kontranews.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ