"Ισοπέδωση" για 600.000 συνταξιούχους-Θα χάσουν 800 εκατ. ευρώ

syntaxeis1

Το επόμενο δίμηνο προβλέπεται ιδιαίτερα "σκληρό" και δύσκολο για τους συνταξιούχους καθώς πρόκειται να απολέσουν ένα σημαντικό μέρος της σύνταξης τους, όλες οι αρνητικές αλλαγές πρόκειται να οριστικοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.

Συγκεκριμένα, περίπου 600.000 συνταξούχοι  θα χάσουν 800 εκατ. ευρώ με μειώσεις σε σε συντάξεις, μερίσματα, ΕΚΑΣ και εφάπαξ με βάση το νέο «μηχανισμό» των περικοπών που «μπαίνει» σε λειτουργία σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου. Οι μειώσεις, ωστόσο, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου για τις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά, τις επικουρικές οι οποίες μαζί με την κύρια υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ μεικτά και το ΕΚΑΣ και από την 1/1/2016 για τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου (ανεξαρτήτως του ύψους του καταβαλλόμενου ποσού) ενώ «κουρεμένα» έως 18% θα είναι τα νέα εφάπαξ.

Στόχος της κυβέρνησης με το νέο νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού είναι η εξοικονόμηση:

- 22 εκατ. ευρώ από τις νέες μειωμένες
συντάξεις που θα απονεμηθούν
- 360 εκατ. από τις μειώσεις στις επικουρικές
- 168 εκατ. ευρώ από την κατάργηση
του ΕΚΑΣ για 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους
- 170 εκατ. ευρώ από τη μείωση του μερίσματος για 280.000 συνταξιούχους του Δημοσίου
- 30 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εφάπαξ
- 22 εκατ. ευρώ από τη μείωση
του πλαφόν για τις υψηλές συντάξεις
- 11 εκατ. ευρώ από την περικοπή
των συντάξεων χηρείας
Η ανατροπή θα συντελεστεί με τον επανυπολογισμό καταρχήν των επικουρικών συντάξεων μέσα σε ενάμιση μήνα και, κατόπιν, των κύριων έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Μειώσεις στις επικουρικές

Στις συντάξεις του μηνός Αυγούστου θα αποτυπωθούν οι μειώσεις στις επικουρικές που μαζί με την κύρια ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ μεικτά, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επικουρικής ασφάλισης. Στο 40% ή και ακόμη υψηλότερα εκτιμάται ότι θα φτάσουν, σε κάποιες περιπτώσεις, οι περικοπές στις συντάξεις πρώην ταμείων που είχαν υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και για συνταξιούχους με λίγα χρόνια ασφάλισης (το ποσοστό αναπλήρωσης για 35 έτη θα είναι 15,75% έναντι 20% - 45% με τα οποία υπολογίστηκαν οι παλαιές επικουρικές) ή χαμηλές συντάξεις (ο συντελεστής επανυπολογισμού έχοντας στον παρονομαστή την κύρια σύνταξη δεν ευνοεί τους χαμηλοσυνταξιούχους).

Με βάση τον νόμο, η «αναπροσαρμογή» και τα υπερβάλλοντα ποσά θα παρακρατηθούν σε ισόποσες δόσεις έως και το Δεκέμβριο ανεξαρτήτως αν οι πρώτες μειώσεις γίνουν με τις πληρωμές του μηνός Αυγούστου. Οπως για τις κύριες, έτσι και για τις επικουρικές θα υπάρξει, μετά τον επανυπολογισμό, μια «προσωπική διαφορά» η οποία «θα αποσβένεται σταδιακά σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων». Οι νέες επικουρικές συντάξεις, τέλος, θα είναι κυμαινόμενες αφού υπολογίζονται, για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015, με πιο αυστηρά κριτήρια, σύνθετο μαθηματικό τύπο και με βάση την αρχή ισοδυναμίας των εισφορών, την ηλικία, την ύπαρξη συζύγου ή τέκνων, το προσδόκιμο ζωής κ.ά.

Μειώσεις στα Μερίσματα

Μειωμένα έως 45% θα είναι τα 285.000 μερίσματα που θα καταβάλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων στα τέλη Ιουνίου και θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι τον Ιούλιο. Ο νέος τρόπος υπολογισμού φέρνει μεσοσταθμικές μειώσεις 40% έως 45% στα καταβαλλόμενα ποσά και οι διαφορές, που προκύπτουν, θα παρακρατηθούν με τις πληρωμές στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Δεκεμβρίου. Επιπλέον 15.000 συνταξιούχοι υπολογίζεται ότι θα χάσουν οριστικά τη συγκεκριμένη συνταξιοδοτική παροχή, ενώ για τα επόμενα χρόνια τα μερίσματα θα είναι αντίστοιχα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί και με βάση συντελεστή αναπλήρωσης, ο οποίος θα καθορίζεται κάθε χρόνο με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του Ταμείου.

Μειώσεις στο Eφάπαξ

Ακόμη μικρότερα θα είναι τα νέα εφάπαξ λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους (στο 60% επί των αποδοχών της 5ετίας έως και τις 31/12/2013, χωρίς τα δώρα και το επίδομα αδείας για όσους πλήρωναν εισφορά 4% ). Οι νέες μειώσεις, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κυμαίνονται από 15,6% έως 18,26%, ενώ τα επόμενα εφάπαξ προβλέπεται να είναι ακόμη χαμηλότερα αφού θα υπολογίζονται με βάση τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών λαμβάνοντας υπόψη, ταυτόχρονα, τα συνολικά έσοδα από εισφορές του έτους «εξόδου» του υπαλλήλου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ