«Ξεμπλοκάρουν» οι πληρωμές εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων

dimosioiipalliloiready

Στα ασφαλιστικά ταμεία θα διοχετευθεί η μερίδα του λέοντος ήτοι 420 από τα συνολικά 800 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δοθούν από το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με βάση την υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα χρήματα αυτά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή κυρίως εφάπαξ αλλά και μερισμάτων, σε χιλιάδες συνταξιούχους εν αναμονή, κυρίως δημοσίους υπαλλήλους και ένστολους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχει κάνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τον κ. Σταϊκούρα, τα 420 εκατ. ευρώ θα οδηγηθούν στα ταμεία εφάπαξ του δημοσίου και των ενστόλων, καθώς και στο ΝΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες άλλα περίπου 250 εκατ. ευρώ θα δοθούν στον ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση προμηθευτών, ενώ περί τα 130 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στα νοσοκομεία.

Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα χρήματα αυτά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για να "τρέξει" με ταχύτερο βηματισμό η πληρωμή εφάπαξ και μερισμάτων.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα κατευθυνθεί το ποσό των 260 εκατ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα καλυφθούν με αυτό τον τρόπο οι πληρωμές εφάπαξ περίπου 10.000 επιπλέον ατόμων. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να εξοφληθούν ποσά από αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως και το 2013. Συνολικά είναι σε εκκρεμότητα 34.000 αιτήσεις.

Εφόσον υπάρξει αύξηση των ατόμων που θα πληρωθούν τα εφάπαξ τους εντός του τρέχοντος έτους, εκτιμάται ότι θα υπάρξει και περιορισμός της μείωσης των εφάπαξ για τους υπόλοιπους. Και αυτό γιατί όσοι κατέθεσαν την παραίτησή τους μέχρι τον Αύγουστο του 2013 πληρώνονται με το ισχύον σύστημα, ενώ οι υπόλοιποι θα λάβουν εφάπαξ υπολογισμένο με νέο σύστημα.

Το ποσό των 70 εκατ. ευρώ θα λάβει το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας να εκτιμούν πως θα καταβληθεί το μέρισμα σε περίπου 25.000 με 30.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Άλλα 50 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν στα υπόλοιπα ταμεία εφάπαξ, 20 εκατ. ευρώ θα λάβουν τα ταμεία των σωμάτων ασφαλείας, ενώ το ποσό των 20 εκατ. ευρώ θα χορηγηθεί στο ΝΑΤ, με στόχο να καλυφθούν και στο συγκεκριμένο ταμείο εκκρεμότητες στην πληρωμή εφάπαξ.

Να σημειωθεί ότι για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, κύριας ασφάλισης, τα ελλείμματα αναμένεται να καλυφθούν με πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση από τον ειδικό λογαριασμό του προϋπολογισμού. Το κονδύλι θα διατεθεί κυρίως στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, ο οποίος άλλωστε έχει ήδη λάβει επιπλέον χρήματα, ενώ αποκλείεται κάθε πρόσθετη χρηματοδότηση, τουλάχιστον άμεση, προς το επικουρικό ταμείων των μισθωτών ΕΤΕΑ, για το οποίο ήδη ισχύει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Πηγή: euro2day.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 26|04|24 15:51

Mercedes-Benz GLC 220d ... The best or nothing [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ