«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο»

oikonomikh proodos

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Ρηνανίας Βεστφαλίας, RWI, στην πρόσφατη έκθεσή τους για τις διεθνείς εξελίξεις.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο πεδίο της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της, αλλά και σε άλλα διαρθρωτικά ζητήματα εκπλήττοντας πολλούς», επισημαίνει στο μικρόφωνο της Deutsche Welle ο καθηγητής Βίμ Κέστερς μέλος του προεδρείου του οικονομικού ινστιτούτου RWI. Ο γερμανός καθηγητής Μακροοικονομίας υπογραμμίζει ότι η Αθήνα «κατάφερε να σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και σύμφωνα με τις προγνώσεις του RWI, η χώρα θα έχει φέτος θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη της». Θετικές είναι οι προγνώσεις του ινστιτούτου και αναφορικά με την εξέλιξη της απασχόλησης (στο 27,1% η ανεργία για το 2014 και 25,9% για το 2015). «Φέτος και του χρόνου θα σημειωθεί υποχώρηση της ανεργίας. Θεωρούμε θετική αυτή την εξέλιξη και θα πρέπει να συγχαρούμε την Ελλάδα για την πρόοδο και τον λαό της που επωμίζεται αυτά τα βάρη», επισημαίνει ο Βιμ Κέστερς.

Στο 1,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015

Ο γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχισθούν, καθώς όπως τονίζει «μόνον έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία». Ο Βιμ Κέστερς θεωρεί πρόωρη ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της και αναμένεται η έκθεση των ελεγκτών της τρόικας. Τα μηνύματα είναι ωστόσο ενθαρρυντικά, λέει ο γερμανός οικονομολόγος και εξηγεί: «Σε γενικές γραμμές, στην πρόσφατη έκθεσή μας, είμαστε αισιόδοξοι. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, προβλέπουμε για φέτος ανάπτυξη με θετικό πρόσημο, βέβαια πάρα πολύ μικρή, στο 0,1%, ωστόσο για το 2015, εκτιμούμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι της τάξεως του 1,8%. Όλα δείχνουν ότι η παρούσα ύφεση στην ευρωζώνη δεν θα επηρεάσει καθοριστικά την ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση είναι ένα είδος κουρέματος

Ο καθηγητής Μακροοικονομίας δεν θεωρεί αναγκαίο ένα ονομαστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και παραπέμπει στο ιρλανδικό παράδειγμα μείωσης του χρέους μέσω της ανάπτυξης. Ωστόσο θεωρεί σημαντικό τον ρόλο της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. «Μπορεί μια χώρα να βγει από την υπερχρέωση με την ενίσχυση της ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Ελλάδας μπορεί η ανάπτυξη να μειώσει το βάρος του χρέους. Αυτό όμως επιτυγχάνεται και με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την μείωση των επιτοκίων. Αυτό είναι ένα είδος «κουρέματος». Φυσικά και είναι πολύ υψηλό το ελληνικό χρέος, αλλά η εξυπηρέτησή του έχει διευκολυνθεί με τα χαμηλά επιτόκια και την επιμήκυνση», επισημαίνει ο Βιμ Κέστερς.

Η Ελλάδα κατέβαλε περισσότερες προσπάθειες σε σχέση με Ιταλία και Γαλλία

Τέλος, ο γερμανός οικονομολόγος προβαίνει στην εκτίμηση ότι η Ιταλία και η Γαλλία θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Οι δύο αυτές χώρες έχουν κάνει λίγα στην κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα κατέβαλε περισσότερες προσπάθειες», επισημαίνει ο Βιμ Κέστερς προσθέτοντας: «Στη Γαλλία και την Ιταλία, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καρκινοβατούν, μολονότι είναι απολύτως αναγκαίες. Ζητώντας από τη Γερμανία μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, δεν λύνεται κανένα πρόβλημα στη Γαλλία και την Ιταλία. Το μόνο που μπορεί να κερδηθεί είναι χρόνος προκειμένου να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Οι δύο αυτές χώρες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης και όχι μόνο προς το δικό τους συμφέρον».

Πηγή: DW

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ