Tα διαφυγόντα έσοδα από τα καπνικά ανήλθαν στα 700 εκατ. ευρώ

iobe

Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη φορολόγηση των καπνικών ζητούν οι καπνοβιομηχανίες. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθεί σε μεγάλο βαθμό το λαθρεμπόριο το οποίο είναι σε έξαρση. Οι καπνοβιομηχανίες μάλιστα επικαλούνται μελέτη του ΙΟΒΕ η οποία δείχνει ότι μία πιο ισορροπημένη φορολόγηση των καπνικών θα συμβάλει στην τόνωση των δημόσεων εσόδων ενώ παράλληλα θα έχει θετικές επιδράσεις στις προοπτικές βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ τα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος το 2013 από τα καπνικά ανήλθαν σε 700 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος υπολογίζεται ότι θα υπερβούν αυτό το νούμερο. Εξάλλου, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η σημερινή δομή της φορολόγησης των καπνικών είχε ως αποτέλεσμα ο όγκος πωλήσεων κατά την περίοδο 2009-2013 να υποχωρήσει κατά 36% και η αξία των πωλήσεων κατά 52%, ενώτην ίδια ώρα το λαθρεμπόριο τσιγάρων έφτασε να καλύπτει το 22% της συνολικής αγοράς καπνικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΕΣΚΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης), Νίκος Νεχαμάς, με δεδομένη τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι στρατηγικά σχεδιασμένες και προβλέψιμες όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη ΕΕ. Πρόσθεσε δε ότι περαιτέρω αύξηση της φορολογίας θα οδηγήσει σε αύξηση του λαθρεμπορίου και σε λιγότερα κυβερνητικά έσοδα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS