TτΕ: Στόχος να επιστρέψουν στις τράπεζες τα 15 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα σεντούκια

tte

H Tράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει θέσει ως βασικό της στόχο να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα που βρίσκονται σε αυτοσχέδια θησαυροφυλάκια.

Περίπου 15 δισ ευρώ υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε «σεντούκια», «στρώματα» και αυτοσχέδια θησαυροφυλάκια σε σπίτια και γραφεία ανά την Ελλάδα.

Κι αυτά τα λεφτά – ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά - θέλει να επιστρέψουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω της τελευταίας χαλάρωσης των capital controls, που ανακοίνωσε. Πρόκειται για λεφτά που έφυγαν από τις καταθέσεις, κυρίως, μεταξύ 2014 – 2015 κι έκτοτε, κυριολεκτικά, αγνοούνται από το σύστημα.

Η ΤτΕ, πάντως, θεωρεί ότι γενικότερα η εικόνα της ρευστότητας στη χώρα, σιγά – σιγά, αποκαθίσταται. Προς επίρρωση των πραπάνω υπενθυμίζει ότι κατά 30 δισ ευρώ μειώθηκε ο ELA τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η αγορά ωστόσο έχει διαφορετική άποψη. Από την άλλη, γεγονός αποτελεί ότι οι ελληνικές τράπεζες κάνουν κάποια ρέπος και πάλι, γεγονός το οποίο δίνει «μια ανάσα» στο σύστημα. Είναι όμως μικρή και ανεπαρκής.
Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που απασχολεί σήμερα τις τράπεζες. Το θέμα των διοικητικών αλλαγών είναι επίσης πολύ κρίσιμο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έως τον Δεκέμβριο είχαν ζητήσει, με επιστολή τους, οι ελληνικές τράπεζες από τους θεσμούς να μην γίνει καμία αλλαγή στις διοικήσεις τους. Το αίτημα τους, όμως, απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Η απαντητική επιστολή που τους εστάλη πριν μερικά 24ωρα είναι αρνητική.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ