Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τέλη κυκλοφορίας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα τέλη κυκλοφορίας

Δεκάδες τα δικά σας ερωτήματα για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Στα ταμεία του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν 1,2 δισ. ευρώ, καθώς οι ιδιοκτήτες των οχημάτων καλούνται να πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης.

 

Δεν θα έχουν καμία μεταβολή σε σχέση με πέρυσι. Δεν θα αυξηθούν φέτος τα τέλη κυκλοφορίας. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξετάζουν το ζήτημα ώστε η αναπροσαρμογή στις εκπομπές ρύπων να μην επιφέρει επιβάρυνση των πολιτών, αφού ο νέος τρόπος μέτρησης των ρύπων θα οδηγούσε σε αυξήσεις που θα έφταναν έως και 100%. Τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Στη χώρα μας υπολογίζονται ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα, ενώ από τον Νοέμβριο του 2010 για τα νεότερα μοντέλα τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκπομπές ρύπων.

Για όσους πληρώσουν μέσω web banking απαιτείται μόνο η Ταυτότητα Οφειλής, που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο. Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κάνοντας χρήση προγραμμάτων έως και 12 άτοκων δόσεων. Θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους, όπως κάθε χρόνο. Σε διαφορετική περίπτωση, η εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Δεν θα πληρώσουν όσοι καταθέτουν τις πινακίδες έως τις 31 Δεκεμβρίου, θέτοντας το όχημα σε ακινησία.

Χρήσιμες απαντήσεις

1. Αν μεταβιβάσω το όχημα εντός του τρέχοντος έτους, οφείλω τέλη κυκλοφορίας του επόμενου; Όχι. Τα τέλη πρέπει να καταβληθούν από αυτόν που είναι κάτοχος την 1η Ιανουαρίου ή μέχρι την παράταση, αν έχει δοθεί.

2. Είμαι συνιδιοκτήτης ενός οχήματος και έχουν εκδοθεί έντυπα τελών για κάθε ΑΦΜ. Πρέπει να τα πληρώσουμε όλοι; Όχι. Τα τέλη είναι αδιαίρετα και αρκεί να τα πληρώσει ένας από τους συνιδιοκτήτες. Αν δεν πληρωθούν, ο καθένας είναι συνυπόχρεος για ολόκληρο το ποσό.

3. Έχει αλλάξει ο αριθμός κυκλοφορίας και έχω πληρώσει τα τέλη πριν από την αλλαγή. Οφείλω τέλη και στον νέο αριθμό; Όχι, γιατί οι δύο αριθμοί συσχετίζονται και ισχύει η πληρωμή, ανεξάρτητα σε ποιον αριθμό έγινε.

4. Πότε δεν οφείλονται τέλη; Όταν το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία, εκούσια ή αναγκαστική, πριν από την έναρξη του έτους τελών.

5. Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν, αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας; Εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, επιβάλλεται και πρόστιμο: - Ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ. - Το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο. - 30 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

6. Γιατί εμφανίζεται το μήνυμα «Ελλιπή στοιχεία για τον υπολογισμό των τελών»; Ανάλογα με τον τύπο του οχήματος, τα τέλη υπολογίζονται βάσει των κυβικών εκατοστών του κινητήρα (cc), των εκπομπών ρύπων (CO2), του μεικτού βάρους και των θέσεων. Αν η βάση υπολογισμού δεν είναι συμπληρωμένη, δεν μπορούν να υπολογιστούν τα τέλη και θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, προκειμένου να διορθωθεί η άδεια κυκλοφορίας.

7. Γιατί εμφανίζεται το μήνυμα «Ο ΑΦΜ δεν εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του οχήματος»; Ο ΑΦΜ που έχετε συμπληρώσει ή είναι λανθασμένος (οπότε συμπληρώνετε τον σωστό) ή αναγράφεται στην άδεια ΑΦΜ διαφορετικός από αυτόν του κατόχου (οπότε απευθύνεστε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών) ή είναι διαφορετικός στα στοιχεία που τηρούνται από την υπηρεσία (οπότε απευθύνεστε στη ΔΟΥ). Αν δεν ισχύει κάτι από τα ανωτέρω, τότε μπορεί να συμπληρώνετε λανθασμένο αριθμό κυκλοφορίας.

Πληρωμή με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο

Για τα Ι.Χ. που κυκλοφόρησαν μετά την 31η Οκτωβρίου του 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο:

0-90 γρ. CO2 - Μηδέν ευρώ 91-100 γρ.
CO2 - 0,90 ευρώ / γραμμάριο 101-120 γρ.
CO2 - 0,98 ευρώ / γραμμάριο 121-140 γρ.
CO2 - 1,20 ευρώ / γραμμάριο 141-160 γρ.
CO2 - 1,85 ευρώ / γραμμάριο 161-180 γρ.
CO2 - 2,45 ευρώ / γραμμάριο 181-200 γρ.
CO2 - 2,78 ευρώ / γραμμάριο 201-250 γρ.
CO2 - 3,05 ευρώ / γραμμάριο
Άνω των 251 γρ. CO2 - 3,72 ευρώ / γραμμάριο

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS