Σύντομα η συμφωνία για το β' πακέτο μέτρων, λέει ο Μοσκοβισί

moskovisi 740

Αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ετήσια επισκόπησης για την οικονομική ανάπτυξη της Ε.Ε.

Προς το παρόν, τόνισε ο Μοσκοβσί, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τα νέα μέτρα που θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση. «Είμαι πεπεισμένος ωστόσο, ότι σύντομα θα έχουμε θετικά νέα» συνέχισε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαιρέτισε εν συνεχεία, τη μέχρι στιγμής συνεργασία της Κομισιόν με την Αθήνα, η οποία όπως τόνισε, διαπνέεται από θετικό κλίμα.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει την πρώτη δέσμη μεταρρυθμίσεων, αποδεσμεύοντας 2 δισ. ευρώ. «Η γνώμη της Επιτροπής είναι ότι το επίπεδο δουλειάς και συνεργασίας είναι αρκετά ικανοποιητικό», ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, έχει γίνει πολύ δουλειά από την πλευρά της Ελλάδας, όμως υπάρχει ακόμα δρόμος και κάποιες αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τώρα.

Όσον φορά τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία και απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει. «Πρέπει να δείξουμε λίγη υπομονή», προσέθεσε και κατέληξε λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα συμφωνήσουμε».

Ωστόσο, πηγές της Επιτροπής δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να οριστικοποιηθεί η λίστα στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) ή αύριο που συνεδριάζει η Οικονομική και Χρηματοοικονομική Επιτροπή των 28 κρατών-μελών (EFC).

Εξάλλου, σχετικά με τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Ομάδα Δράσης (Task Force) στη δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν είναι ακόμα γνωστή η σύνθεση της Task Force.

Όσον αφορά στην Ε.Ε., υποστήριξε ότι στην ευρωπαϊκή οικονομία πνέουν ούριοι άνεμοι, και κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να τους εκμεταλλευτούν πλήρως ώστε να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις, με παράλληλη άσκηση υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών.

Ωστόσο, συνέχισε, αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις, ο αντίκτυπος των οποίων υπερβαίνει κατά πολύ τα εθνικά σύνορα. «Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στα κράτη μέλη κατευθύνσεις για τις εθνικές πολιτικές τους» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι ο μεγαλύτερος οικονομικός συντονισμός μπορεί να ωφελήσει τόσο τη ζώνη του ευρώ όσο και την Ε.Ε. στο σύνολό της.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε την ανάγκη ώθησης των επενδύσεων, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η Κομισιόν στοχεύει στη σύγκλιση των οικονομικών και κοινωνικών επιδόσεων μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης για το 2016

Η Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης δρομολογεί τον ετήσιο κύκλο της οικονομικής διακυβέρνησης. Επικεντρώνεται στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλα μαζί τα κράτη μέλη.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης για το 2015 (επενδύσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική ευθύνη). Οι παραπάνω προτεραιότητες επικαιροποιούνται για να αποτελέσουν τις προτεραιότητες του 2016 με βάση την πρόοδο που σημειώθηκε και τις νέες προκλήσεις. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις τρεις προτεραιότητες που προτάθηκαν για το 2016:

Αναζωογόνηση των επενδύσεων

Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη το οποίο πρότεινε η Επιτροπή πριν από ένα χρόνο, αποσκοπούσε στην κινητοποίηση πρόσθετων επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών και στην επαναφορά των επενδύσεων σε βιώσιμα προ κρίσης επίπεδα. Χάρη στην ταχεία υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και στην επιχειρησιακή συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων είναι πλέον πλήρως λειτουργικό. Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών έχει αρχίσει να λειτουργεί. Η Πύλη Ευρωπαϊκών Επενδυτικών Έργων θα δρομολογηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Το εν λόγω σχέδιο πρέπει να συνοδεύεται από προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, δεδομένου ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, η υποστήριξη του ανθρώπινου κεφαλαίου είναι σημαντική για τις επενδύσεις. Για να κατευθύνει τον διάλογο με τα κράτη μέλη, η Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης δημοσιεύεται παράλληλα με ειδικές ανά χώρα πληροφορίες για τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζονται στον τομέα των επενδύσεων σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, η Τραπεζική Ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί για να ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να εξομαλύνει τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία στη ζώνη του ευρώ και πέραν αυτής και πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες που αφορούν την Ένωση Κεφαλαιαγορών, ώστε να μπορούν οι οικονομικοί παράγοντες να ωφελούνται από μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών

Καθώς το επίκεντρο εξακολουθεί να μετατοπίζεται από την αντιμετώπιση της κρίσης προς την οικοδόμηση στέρεων βάσεων για την απασχόληση και την ανάπτυξη, χρειάζεται μια ανανεωμένη δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό αποτελεί επίσης μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των κρατών μελών να διορθώσουν τις ανισορροπίες τους και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε ορισμένους ζωτικούς τομείς για την παραγωγικότητα και τη σύγκλιση.

Οι πολιτικές για την αγορά εργασίας πρέπει να επιτύχουν τόσο ευελιξία όσο και ασφάλεια στην αγορά εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα πιεστικά ζητήματα της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων. Χρειάζεται επίσης δράση για να επιτευχθούν πιο ενοποιημένες και ανταγωνιστικές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες ως εκ τούτου θα προωθήσουν την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Επιτροπή θα αρχίσει συζήτηση με τα κράτη μέλη και άλλους εταίρους όσον αφορά τόσο τις προκλήσεις όσο και τις πιθανές απαντήσεις πολιτικής στους σχετικούς τομείς, προκειμένου να διευκολύνει τη σύγκλιση προς τα κράτη με τις καλύτερες επιδόσεις.

Υπεύθυνα δημόσια οικονομικά

Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός για το 2015 και το 2016 αναμένεται να είναι γενικά ουδέτερος στη ζώνη του ευρώ και στο σύνολο της ΕΕ. Η εξέλιξη της ανάπτυξης και τα χαμηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων τα τελευταία χρόνια, συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του δημόσιου χρέους και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών. Η μείωση του αριθμού των χωρών σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αντικατοπτρίζει αυτή τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης.

Ωστόσο, είναι διαφορετικές οι δημοσιονομικές προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό σε πολλά κράτη μέλη. Αυτό καθιστά τις οικονομίες πιο ευάλωτες σε δυσμενείς κλυδωνισμούς και λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Όσον αφορά τα έσοδα, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι τα φορολογικά συστήματα είναι αποτελεσματικά και φιλοαναπτυξιακά. Πρέπει επίσης να εξαλείψουν τα αντικίνητρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να καταστούν δικαιότερα και αποτελεσματικότερα. Παράλληλα, τα συστήματα κοινωνικής προστασίας θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν για να αντιμετωπίσουν τις επικείμενες δημογραφικές προκλήσεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ