Στουρνάρας: Tι προτείναμε για την χαλάρωση των capital controls

stournaras1 740

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μίλησε ανοιχτά από το βήμα της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής για σημαντική χαλάρωση των capital controls.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΥΠΟΙΚ οι αλλαγές είναι:

-Αρση της απαγόρευσης της ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά,
-Πλήρη άρση της απαγόρευσης πρόωρης αποπληρωμής δανείων,
-Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό,
-Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 € ανά δύο εβδομάδες.
-Μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό.
-Αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας στο εξωτερικό
-Ανοιγμα σχεδόν όλων των sites αγορών από το εξωτερικό.

Επιπλέον, ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονται στο ποσό των 108,6 δισεκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως είπε τα παραπάνω μεγέθη δεν έχουν σταθεροποιηθεί και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ωστόσο διαβεβαίωσε πως δεν έχει πρόβλημα το τραπεζικό σύστημα γιατί η συνολική κάλυψη των ζημιών φτάνει στο 101%. Σύμφωνα μάλιστα με τον διοικητή της ΤτΕ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να μειωθούν το 2019 κατά 40 δισεκατ. ευρώ.

Ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε εν συνεχεία σε ερωτήσεις βουλευτών. Σταχυολογώντας τις απαντήσεις του, αίσθηση προκάλεσαν κυρίως δύο αναφορές του. Η πρώτη αφορά στην κοστολόγηση της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο. Ο «λογαριασμός» κατά τον κ. Στουρνάρα ανήλθε στα 86 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιπτώσεις από την εκροή κεφαλαίων και των capital controlos. «Το πρώτο εξάμηνο του 2015 δοκιμάστηκε μια διαφορετική μορφή διαπραγμάτευσης δεν απέδωσε η κυβέρνηση έκανε την απαραίτητη στροφή που έπρεπε να γίνει.. » σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Επιπλέον προέβλεψε ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» καθώς τα δημοσιονομικά πηγαίνουν καλά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ