Η Ελλάδα βγαίνει και πάλι στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο

Η Ελλάδα βγαίνει και πάλι στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο

Σε νέα έξοδο στις αγορές θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο, με στόχο να πετυχαίνει τόσο να αφήσει ανέπαφο το μαξιλάρι ασφαλείας όσο και να στείλει το μήνυμα πως δεν έχει ανάγκη τα δάνεια του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Άλλωστε, το πολύ ευνοϊκό θετικό κλίμα που έχει πλέον "εδραιωθεί" γύρω από τους ελληνικούς τίτλους- οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει βουτιά σε χαμηλά τριών μηνών, και μάλιστα σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές των ιταλικών ομολόγων - ανοίγει τον δρόμο στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε αυτήν την έκδοση, κάτι που είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είχε αναφέρει, τα κεφάλαια από τις εκδόσεις των ομολόγων αποτελούν μέρος των ποσών που δαπανώνται για τα μέτρα στήριξης. Καθώς έως σήμερα δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από τα έσοδα του Προϋπολογισμού, από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και από την αύξηση του δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων.

Πρόσθεσε δε, ότι και τον Μάιο υπάρχει μεν μεγάλη απόκλιση στο σκέλος των εσόδων του Προϋπολογισμού, αλλά «όχι αρνητικές εκπλήξεις», ενώ για ενδεχόμενο δανεισμό από τον ESM, ανέφερε πως «είναι ένα ακόμη διαθέσιμο όπλο στη φαρέτρα, ώστε εάν υπάρξει ανάγκη, να αξιολογηθεί την κατάλληλη στιγμή».

Η έκδοση θα γίνει εκτός απροόπτου αύριο Τρίτη, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει αναθέσει στις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan την έκδοση 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2030.

Την έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου προς όλους τους ενδιαφερόμενους επιβεβαιώνει με μήνυμά της και η Goldman Sachs που επισημαίνει πως η απόδοση κινείται κάτω από 1,4% στη βάση του προγράμματος PEPP της ECB.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου (λήξης 2029, το οποίο εκδόθηκε πέρσι) διαμορφώνεται στο 1,38% και σύμφωνα με πηγές της αγοράς το νέο 10ετές θα μπορεί να πετύχει μία απόδοση κοντά στο 1.5% ενώ το ποσό άντλησης αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 2,5 δις. ευρώ ανάλογα με τη ζήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το έκτακτο QE (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ φέρνοντας το συνολικό του μέγεθος στο 1,35 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει αυτομάτως πως θα αγοράσει ακόμη περισσότερα ελληνικά ομόλογα. Από τα 15-16 δισ. ευρώ που θα αγόραζε εάν το PEPP παρέμενε στα 750 δισ., πλέον, σύμφωνα και με πηγές της αγοράς, θα μπορεί να αγοράσει ελληνικούς τίτλους ύψους 27 δισ. ευρώ.

Έτσι, η ΕΚΤ θα καλύψει πλήρως την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου φέτος αλλά και την επόμενη χρονιά (στα 8-9 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι συνολικές εκδόσεις ελληνικών ομολόγων φέτος), στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας και τα spreads.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS