Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά 2,5 εκατ. συνταξιούχων

Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά 2,5 εκατ. συνταξιούχων

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την σημαντική απόφασή στην οποία έχει καταλήξει και με βάση την οποία οριστικά και αμετάκλητα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στο μέτωπο των αναδρομικών διεκδικήσεων για τους συνταξιούχους.

Η απόφαση του ΣτΕ, που έρχεται μετά την «πιλοτική δίκη», η οποία προηγήθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα του ΕΦΚΑ, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους , ενώ όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι θα έχει και δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει τη δικαίωση των συνταξιούχων για αναδρομικές διεκδικήσεις 11 μηνών, που αντιστοιχούν στο διάστημα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016. Ωστόσο, όπως εμφατικά σημείωναν, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά πάνω στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου μέχρι και την ώρα της επίσημης ανακοίνωσης της απόφασης. Κι΄αυτό γιατί, όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, «κάθε λέξη στην απόφαση έχει το δικό της βάρος».

Αγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής αν η πολυαναμενόμενη απόφαση θα καταλαμβάνει το σύνολο των συνταξιούχων , των οποίων οι αξιώσεις παραμένουν «ζωντανές» και δεν έχουν παραγραφεί ή μόνο εκείνους ,οι οποίοι μέχρι και την ημέρα δημοσίευσής της είχαν ασκήσει προσφυγή ενώπιον της δικαιοσύνης. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις στα δικαστήρια έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000 με 250.000 συνταξιούχοι. Το πιθανότερο είναι η απόφαση να επεκτείνεται σε όλους τους συνταξιούχους και εν τέλει για την καταβολή των αναδρομικών ,το «μπαλάκι» να περάσει στην κυβέρνηση, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση.

Στο μεταξύ νέα γενιά αναδρομικών φέρνει η διάταξη για αύξηση των προσωρινών συντάξεων (από το 50% στο 80%) ενώ το Νοέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά ενός έτους για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Ουσιαστικά μαζί με την απόφαση του ΣτΕ εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών τριών ταχυτήτων. Πιο συγκεκριμένα:

Αναδρομικά έως 6.000 ευρώ έρχονται από τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο για δεκάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει βγει η οριστική τους σύνταξη.
Αναδρομικά 12 μηνών (από 1.9.2019 μέχρι 1.9.2020) θα λάβουν τον Νοέμβριο οι δικαιούχοι κύριων συντάξεων, με 30 και άνω συντάξιμα έτη, αφού το υπουργείο Εργασίας μετέθεσε την ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών. Επίσης τον ερχόμενο Οκτώβριο θα γίνει η καταβολή των κύριων συντάξεων αυξημένων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όπως αυτά νομοθετήθηκαν με τον ν.4670/2020 που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2020.Θα αφορά όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση (ισχύει από τις 28/2/2020). Η αύξηση κινείται από 12 ευρώ έως 252 ευρώ. Θα αφορούν τόσο τους «παλιούς», όσο και τους «νέους» συνταξιούχους. Ωστόσο, αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα αφορούν προπαντός τους «νέους» συνταξιούχους. Όσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει. Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις. Η μέγιστη αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Η αύξηση με 40 έτη ασφάλισης θα είναι μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές. Το ελάχιστο ποσοστό της ανέρχεται σε 6,8% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS