Προϋπολογισμός 2020: Stand by με ερωτηματικό για δημοσιονομικό κενό

Προϋπολογισμός 2020: Stand by με ερωτηματικό για δημοσιονομικό κενό

Στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group αναμένεται να συζητηθούν τα πρώτα συμπεράσματα από τις επαφές που έγιναν στην Αθήνα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών.

Οι τριήμερες επαφές ολοκληρώθηκαν, αλλά οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με εντατικό ρυθμό όλες τις επόμενες ημέρες, με πρώτο στόχο την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού αρχικά στην ελληνική Βουλή και -στη συνέχεια- στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η χθεσινή τελευταία ημέρα των εκ του σύνεγγυς συζητήσεων ήταν γεμάτη από ενέργεια και αποκρατικοποιήσεις, ενώ αναπάντητο μένει προς το παρόν από ελληνικής πλευράς το ερώτημα αν οι θεσμοί εξακολουθούν να βλέπουν δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020. «Είναι δύσκολο, όταν δεν υπάρχουν καν διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο, να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς».

Σε κάθε περίπτωση, ένα… κλίμα για τη στάση των θεσμών αναμένεται να δοθεί μέσω της σημερινής δημόσιας δήλωσης. Όσο για τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα βρίσκονται μέχρι αύριο στην Ελλάδα, καθώς είναι προγραμματισμένη ευρεία συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο πλαίσιο των διαδικασιών του άρθρου 4 του Ταμείου.

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του EWG αναμένεται να συμπεριληφθεί και το ελληνικό αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του χρέους προς το ΔΝΤ. Μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών διαβουλεύσεων, αρμόδια κυβερνητική πηγή επανέλαβε τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Όσον αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων -θέμα με δημοσιονομικές προεκτάσεις και για τον φετινό αλλά και για τον επόμενο προϋπολογισμό-, η κυβέρνηση επιμένει στη «γραμμή» ότι το ενδεχόμενο παράτασης θα εξεταστεί την τελευταία στιγμή ανάλογα και με την πορεία των αιτήσεων ένταξης. Έτσι, τα νεότερα και οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Οι συναντήσεις

Κατά την τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων, συζητήθηκαν κυρίως τα ενεργειακά θέματα αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις.
Στο ενεργειακό πεδίο, συζητήθηκε το θέμα της ΔΕΗ, ΔΕΗ της ΔΕΠΑ, αλλά και άλλων παρεμβάσεων, ενώ στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ιδιαίτερο βάρος έπεσε στο θέμα της Εγνατίας, στη δομή του Υπερταμείου, αλλά και στα σχέδια που προχωρούν όπως είναι -για παράδειγμα- η πώληση των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και της Ελληνικά Πετρέλαια. ΕΛΠΕ Κατά την τελευταία ημέρα υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις με πληθώρα υπουργών, μεταξύ των οποίων ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Γεράσιμος Θωμάς, ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης , ο Κυριάκος Πιερακάκης και ο Άκης Σκέρτσος. Οι συζητήσεις δεν επικεντρώθηκαν μόνο στα προαπαιτούμενα της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Οι αντικειμενικές αξίες

Η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να θέσει στους θεσμούς και δικές της προτεραιότητες εκτός «μεταμνημονιακής ατζέντας». Ξεχώρισαν η ανάλυση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και το ελληνικό σχέδιο για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αλλά χωρίς η αρμόδια πηγή να αναφερθεί σε λεπτομέρειες και να προσδιορίσει τον χρόνο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών.

Σημειώνεται πως αν η αναπροσαρμογή -που είναι μεταμνημονιακή υποχρέωση της χώρας- γίνει εντός του 2019 θα επηρεάσει και τον ΕΝΦΙΑ του 2020, δεδομένου ότι ο φόρος ακινήτων κάθε έτους υπολογίζεται επί των τιμών που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ