Πρόταση Θεσμών: "Μαχαίρι" πάνω από 7% για 711.000 επικουρικές συντάξεις

suntaxiouxoi trapeza

To υπουργείο Εργασίας κάνει τα πάντα ώστε να μην γίνουν περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ειδικότερα να μην πέσουν κάτω από το επίπεδο ασφαλείας του 65%. Την αντίθετη άποψη έχουν οι θεσμοί, οι οποίοι θεωρούν ότι ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις αθροιστικά δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 56%.

Επίσης σύμφωνα με " Τα Νέα" η πρόταση τους είναι όσον αφορά τις επικουρικές είναι να μειωθούν κλιμακωτά 6%-10% οι συντάξεις πάνω από τα 170 ευρώ. Αν αποφασιστεί το μαχαίρι να βγει μόνο για τις υψηλότερες συντάξεις οι περικοπές θα ξεπεράσουν το 15%.

Ακόμη το σενάριο προβλέπει  είναι να περικοπούν όσες μεσοσταθμικά φτάνουν στο 7% για πάνω από 711.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ, με την προϋπόθεση πως θα συνδυαστεί με αύξηση εισφορών 1% αν και ήρθε η πρώτη «κίτρινη κάρτα» από τους θεσμούς στην πρόταση για αύξηση εισφορών.

Από τη νέα μείωση εξαιρούνται 358.000 συνταξιούχοι (σχεδόν το 33% του συνόλου) που εισπράττουν μέχρι 170 ευρώ επικουρική σύνταξη, ενώ άλλοι 125.000 (170-200 ευρώ) θα έχουν μια σχεδόν μηδενική μείωση. Μεγάλοι χαμένοι είναι 82.000 που παίρνουν περισσότερα από 400 ευρώ, καθώς αναμένεται να υποστούν απώλειες της τάξης του 11%. Η λογική είναι πως πλήττονται κυρίως οι υψηλές επικουρικές συντάξεις, ενώ οι απώλειες είναι αισθητά περιορισμένες στις χαμηλές, καθώς μέχρι και τα 300 ευρώ είναι της τάξης των 8 ευρώ. Στο τραπέζι έχουν πέσει 18 σενάρια με το βασικό να προβλέπει κλιμακωτή περικοπή στις υψηλές επικουρικές σε συνδυασμό με αύξηση εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από το 6% στο 7%) εξίσου μοιρασμένη ανάμεσα σε εργοδότες (0,5%) και εργαζόμενους (0,5%) ώστε να βγει ο λογαριασμός.

Η μείωση στις επικουρικές θα επέλθει και ως απόρροια της κατάργησης κάθε δυνατότητας ενίσχυσης του ενιαίου επικουρικού με κρατικούς πόρους καθώς όπως αναφέρεται και στο σχέδιο προϋπολογισμού έτους 2016 «ορίζεται η ένταξη από 1-9-2015 όλων των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με χρηματοδότηση αποκλειστικά από ίδιες εισφορές».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ