ΥΠΟΙΚ: Τετράμηνη παράταση στην προστασία πρώτης κατοικίας - Με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο

ΥΠΟΙΚ: Τετράμηνη παράταση στην προστασία πρώτης κατοικίας - Με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο

Διάταξη με την οποία παρατείνεται το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών δίνει παράταση στην προστασία πρώτης κατοικίας μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020 ενώ βάσει της διάταξης της προηγούμενης κυβέρνησης το πλαίσιο προστασίας έπαυε να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την τετράμηνη αυτή παράταση, παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.

Σημειώνεται ότι με τις πρόσφατες βελτιώσεις του Νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που τέθηκαν σε ισχύ από 18 Νοεμβρίου 2019, τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση προσκόμισης δικαιολογητικών και την τετράμηνη παράταση για την υποβολή αιτήσεων, δημιουργείται ένα ευνοϊκό και εύχρηστο πλαίσιο για τους πολίτες προκειμένου να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους. Υπενθυμίζεται ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.

Τα στοιχεία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Χθες ολοκληρώθηκε η 23η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αθροιστικά από 1/7/2019 μέχρι 6/12/2019:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 53.530 χρήστες. Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 35.670 χρήστες. Έχουν υποβληθεί 972 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες. Έχουν δοθεί 224 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες. Έχουν ήδη αποδεχθεί 50 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων. Έχει ήδη εγκριθεί η Κρατική επιδότηση σε 21 πολίτες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS