Πρόσφυγες με πάνω από 25 μέρες κράτησης στα hotspot θα αφήνονται ελεύθεροι

prosfiges limani

Aπό χθες όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονταν στα hotspot, θα αφήνονται ελεύθεροι με σταδιακό τρόπο καθώς μπαίνει σε εφαρμογή η διαδικασία του «διοικητικού περιορισμού».

Η διαδικασία προβλέπει ότι όσα άτομα έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο των 25 ημερών κράτησης, ωστόσο οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου που έχουν καταθέσει δεν έχουν ακόμα εξεταστεί και όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα.

Σύμφωνα με το «Εθνος», οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που κρατούνταν σε κλειστές δομές στα νησιά και αφήνονται ελεύθεροι, εφοδιάζονται με ένα συγκεκριμένο έγγραφο. Πρόκειται για το έγγραφο «διοικητικού περιορισμού», το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα εκτός των δομών. Ωστόσο, όσοι έχουν στα χέρια τους το συγκεκριμένο έγγραφο απαγορεύεται να φύγουν από τα νησιά στα οποία βρίσκονται, μέχρι να εξεταστεί η η αίτησή τους για τη χορήγηση ασύλου.

Στη Λέσβο, οι πρόσφυγες που έχουν φύγει ή θα φύγουν από την κλειστή δομή θα μπορούν να διαμείνουν στην ανοιχτή δομή του δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ. Σημαντικό πρόβλημα όμως υπάρχει στη Χίο, καθώς οι ανοιχτές δομές έχουν περιορισμένες δυνατότητες και είναι ήδη γεμάτες κόσμο. Από χθες έως σήμερα το πρωί αποβιβάσθηκαν 106 πρόσφυγες στα νησιά του βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα: κανένας στη Λέσβο, 40 στη Χίο και 66 στη Σάμο.

Υπενθυμίζεται πως στα hotspots των τριών νησιών έχουν καταγραφεί συνολικά 6.323 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Λέσβο 3.771, στη Χίο 1.957 και στη Σάμο 595. Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο, αλλά και περίπου 1.500 που διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ