Ποια νοικοκυριά δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα μετά την νέα απόφαση για τα ΑμΕΑ

Ποια νοικοκυριά δικαιούνται κοινωνικό μέρισμα μετά την νέα απόφαση για τα ΑμΕΑ

Όλοι οι πολίτες που είναι ΑΜΕΑ, ανεξαρτήτως ηλικίας, που διαβιούν είτε μόνοι τους, είτε ως εξαρτώμενα μέλη, είναι πλέον δικαιούχοι του επιδόματος των 700 ευρώ σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη την Παρασκευή.

Τη θετική εξέλιξη για την ευάλωτη αυτή ομάδα πληθυσμού ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι επιτεύχθη η διεύρυνση της διανομής της έκτακτης ενίσχυσης «παρά τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς».

Σημειώνεται ότι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, κρίνοντας καταφανώς άδικο το κριτήριο βάσει του οποίου το κοινωνικό μέρισμα θα έπαιρναν μόνο οι οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία μέχρι 24 ετών, ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Τελικά, σύμφωνα με το in.gr, η κυβέρνηση προχώρησε στη διεύρυνση του αριθμού και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζεται ότι άνθρωποι με προβλήματα αναπηρίας ανεξαρτήτως ηλικίας, που διαβιούν είτε μόνοι τους είτε ως εξαρτώμενα μέλη, είναι πλέον δικαιούχοι του επιδόματος.

Αυτό, επισημαίνει το υπουργείο, κατέστη εφικτό μετά από ακριβή διασταύρωση των κριτηρίων ένταξης όλων των ομάδων δικαιούχων και υπολογισμό του κόστους διανομής του επιδόματος σε επίπεδο νοικοκυριού.

Το γεγονός ότι η αδικία διορθώθηκε είναι σαφώς σημαντικό. Ωστόσο, αρνητικό είναι ότι για να γίνει αυτό, άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους ανησύχησαν, χρειάστηκε η παρέμβαση της Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ ίσως και του πρωθυπουργού. Ο υπολογισμός του κόστους θα μπορούσε να έχει γίνει εξαρχής, χωρίς να χρειαστούν όλα αυτά. Δεν είναι δυνατόν οι αρμόδιοι να μην γνώριζαν από ποιους στερούσαν το επίδομα όταν έθεταν ηλικιακό και εισοδηματικό όριο.

Όπως σημείωνε στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία «η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την παροχή κοινωνικού μερίσματος στις οικογένειες που έχουν μέλος άτομο με αναπηρία μέχρι 24 ετών έχει προκαλέσει την αγανάκτηση χιλιάδων ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, οι οποίοι, ενώ ανήκουν στους φτωχότερους των φτωχών, φαίνεται ότι δεν θα το λάβουν.»

» Πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις που ζουν μόνο με το αναπηρικό επίδομα, οικογένειες με τέκνα με βαριές αναπηρίες, όπως νοητική αναπηρία, σύνδρομο down κλπ. άνω των 24 ετών κλπ. Ειδικά το θέμα με το ηλικιακό όριο είναι άδικο, καθώς αυτά τα άτομα με αναπηρία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εξαρτώμενα από τις οικογένειές τους εφόρου ζωής.»

» Το κοινωνικό μέρισμα πρέπει να δοθεί σε όλα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, την κοινωνική ομάδα που έχει χτυπηθεί πιο σκληρά από την οικονομική κρίση, τα άτομα που αντιμετωπίζουν φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια, στίγμα, κοινωνικό αποκλεισμό και ρατσισμό σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους».

Η αύξηση των δικαιούχων στα περίπου 253.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, είναι το θετικό αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της τελευταίας στιγμής.

Στα νοικοκυριά αυτά, σημειώνει το υπουργείο, περιλαμβάνονται περισσότερα από 112.000 μέλη ΑΜΕΑ και πάνω από 350.000 παιδιά.

«Τα κριτήρια αυτά -οικογένειες με ΑΜΕΑ και οικογένειες με παιδιά-, που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη έκτακτη κοινωνική ενίσχυση, συμβολίζουν τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση των περισσότερο ευάλωτων συμπολιτών μας και την στήριξη της οικογένειας, που ως θεσμός έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στη διάρκεια της κρίσης» τονίζει ακόμη το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα δοθεί στις ακόλουθες ομάδες δικαιούχων:

1) Νοικοκυριά με τέσσερα (4) εξαρτώμενα τέκνα και άνω και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000 €) .

2) Νοικοκυριά στα οποία είτε ο/η υπόχρεος ή ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι μακροχρόνια άνεργος/η, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €). Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, ο μοναδικός γονέας αρκεί να είναι μακροχρόνια άνεργος.

3) Νοικοκυριά στα οποία τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €). Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, αρκεί ο μοναδικός γονέας να είναι βραχυχρόνια άνεργος.

4) Νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα μέλος ΑΜΕΑ, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ως ΑΜΕΑ λαμβάνονται υπόψη οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Νοικοκυριά που ανήκουν σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες θα πρέπει επιπλέον να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια σωρευτικά για να κριθούν δικαιούχοι χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος:

α) Ο/η υπόχρεος, ή/και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία επτά (7) έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία επταετία.

β) Τόσο ο/η υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι, με βάση της δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.

γ) Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι το ποσό των 700 ευρώ θα δοθεί μία φορά σε κάθε νοικοκυριό και ωφελούμενοι που ανήκουν σε περισσότερες κατηγορίες δικαιούχων δεν δικαιούνται πολλαπλό επίδομα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι αρμόδιες υπηρεσίες προέβησαν σε διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να μην υπάρξουν περιπτώσεις καταβολής διπλού μερίσματος σε δικαιούχους που μπορεί να εμπίπτουν σε παραπάνω από μια κατηγορία. Για παράδειγμα, ένας ΑμεΑ να δικαιούται ταυτόχρονα κοινωνικό μέρισμα και ως πολύτεκνος ή ως μακροχρόνια άνεργος.

Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο διαδικτυακό τόπο του προγράμματος (www.koinonikomerisma.gr), χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), από τις 17 έως τις 26 Δεκεμβρίου.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι το κοινωνικό μέρισμα να δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Δηλαδή, από τις 27 του μήνα ως τις 31 Δεκεμβρίου να πιστωθεί στους λογαριασμούς των 250.000 δικαιούχων το μέρισμα των 700 ευρώ.

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στο σύστημα με τους κωδικούς του Taxis, θα επιβεβαιώνουν τον ΑΜΚΑ τους, θα συμπληρώνουν τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση και θα συναινούν στην άντληση των αναγκαίων στοιχείων για όλα τα μέλη του νοικοκυριού από το Taxisnet.

Επί τόπου θα ενημερώνονται για το αν πληρούν τα κριτήρια, δηλαδή αν δικαιούνται τα 700 ευρώ και θα πρέπει να δηλώνουν έγκυρο ΙΒΑΝ για την πίστωση του μερίσματος.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, λάθη π.χ. ΑΜΚΑ δεν μπορούν να διορθώνονται στην αίτηση και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες π.χ. στον ΟΑΕΔ για το χρόνο ανεργίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS