Περικοπές σε επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα και ΕΚΑΣ

ypourgeio ergasias

Καταρτισμό μέτρων από το υπουργείο Εργασίας, των οποίων η τελική μορφή θα οριστικοποιηθεί αφού πρώτα συμφωνήσουν και οι δανειστές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσοβήσει μια μεγάλη μείωση στις κύριες συντάξεις και αν χρειαστεί, τότε οι περικοπές να είναι κάτω του 10% από ένα ποσό σύνταξης και πάνω, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι δανειστές θα της επιτρέψουν να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, μετακυλίοντας το κόστος σε συνταξιούχους, εργοδότες και επιχειρήσεις.

Οι δανειστές όμως έχουν βγάλει την αύξηση των εισφορών από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, αλλά για την κυβέρνηση είναι, όπως φαίνεται, μονόδρομος και πολιτική επιλογή γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή.

Σύμφωνα με το capital.gr, τα εννέα "σκληρά" μέτρα τα οποία έρχονται είναι τα εξής:

1. Αύξηση εισφορών κατά 2% (πχ 1% για μισθωτό και 1% για τον εργοδότη ή 0,5% για το μισθωτό και 1% για τον εργοδότη), παρά τις ενστάσεις των θεσμών.

Ορισμένοι κύκλοι αναφέρουν πως κάτι τέτοιο αποτελεί έμμεση μερική επαναφορά –είσπραξη της εισφοράς υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας χωρίς όμως τα έσοδα να πηγαίνουν στον ΟΕΕ-ΟΕΚ ( Εξοικονόμηση : 600-700 εκατ. ευρώ).

2. Μεσοσταθμικές μειώσεις 6,5% - 8,5% στις επικουρικές συντάξεις πουθα αφορούν εκείνες που ξεπερνούν τα 173 ευρώ. (εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ)

3. Αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων (εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ)

4. Παρακρατήσεις 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ που έχουν επιβληθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο (εξοικονόμηση 710 εκατ. ευρώ).

5. Επαναϋπολογισμός των εφάπαξ μαζί και έμμεση εξοικονόμηση από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο (εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ). Θα φέρει μείωση 10%.

6. Μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20% με νέα εισοδηματικά κριτήρια. Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων θα χάσει το 10-15% των αποδοχών της ( εξοικονόμηση 223 εκατ. ευρώ).

7. Αύξηση ασφαλίστρων ΟΓΑ. Εξετάζεται αύξηση κατά 25% των εισφορών ειδικά για τους υψηλόεισοδηματίες αγροτοκτηνοτρόφους (εξοικονόμηση 102 εκατ. ευρώ).

8. Μείωση 30% στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου (εξοικονόμηση 150-200 εκατ. ευρώ)

9. Επαναϋπολογισμό συντάξεων με βάση εισόδημα (πχ ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) ή μισθό (για ΙΚΑ, Δημόσιο) με χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τους υψηλόμισθους και υψηλοεισοδηματίες αλλά και εθνική σύνταξη 382 ευρώ. Εξετάζονται μειώσεις 15-20% (εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ).

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ