Νέο ισοδύναμο για να μην μειωθούν οι συντάξεις, η αύξηση των ασφαλστικών εισφορών για 2 χρόνια

suntaxiouxoi trapeza

Tην επεξεργασία ενός σχεδίου που προβλέπει προσωρινή αύξηση για δυο χρόνια των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2%, συγκεκριμένα 1,5% για τον εργοδότη και κατά 0,5% για τον εργαζόμενο για αποφευχθούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με την "Ημερησία" αυτή πρόκειται να είναι η πρόταση που θα παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους επικεφαλείς των θεσμών.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει, συγκεκριμένα, δεσμευτεί:

Να εξοικονομήσει μέσω της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού επιπλέον 685 εκατ. ευρώ (512,9 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και 172 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο) ώστε να τηρηθεί η δέσμευση για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 (1,8 δισ. ευρώ). Ηδη έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό οι εξοικονομήσεις από το «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τις αυξήσεις των εισφορών των συνταξιούχων υπέρ ασθενείας, την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, καθώς και από την καταβολή μόνο του ανταποδοτικού ποσού της σύνταξης σε όσους συνταξιοδοτούνται πριν από τα 67. Η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας όλους όσοι την προειδοποιούν ότι η αύξηση των εισφορών θα λειτουργήσει σε βάρος της νόμιμης απασχόλησης και του ύψους των τελικών εσόδων των Ταμείων, απέρριψε πρόταση που υποβλήθηκε για εσωτερική ανακατανομή των ασφαλίστρων. Και επιμένει ότι μπορεί, έστω και πρόσκαιρα, να «καλύψει» το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς, υποστηρίζοντας ότι η τελευταία μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες στις εργοδοτικές εισφορές δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Αύξηση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία για δύο χρόνια

Να προτείνει επιπλέον παραμετρικές αλλαγές για να «καλυφθούν» τα διευρυνόμενα ελλείμματα των Ταμείων. Το σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου προβλέπει ότι θα το πετύχει μέσα από τη δομική αλλαγή του Ασφαλιστικού, δηλαδή από τις ενοποιήσεις των Ταμείων και (κυρίως) μέσω του νέου ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για παλαιούς και νέους συνταξιούχους με χαμηλότερα, ωστόσο, ποσοστά αναπλήρωσης και την παροχή μιας εγγυημένης από το κράτος εθνικής σύνταξης. Και για τα δύο αυτά θέματα (ύψος αναπλήρωσης μισθού και εισοδηματικά κριτήρια για την εθνική σύνταξη) υπάρχει μεγάλη... απόσταση με τους Θεσμούς.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ