Μoody's: H ύφεση θα παραμείνει όλο το 2016 για την ελληνική οικονομία-Ανάπτυξη από το 2017

moodys

O oίκος αξιολόγησης Μοοdy's σύμφωνα με τα όσα εκτίμησε για την ελληνική οικονομία τόνισε ότι και το 2016 η ύφεση θα παραμείνει και μάλιστα θα υπάρξει εκ νέου συρρίκνωση της, η οποία θα φτάσει το 0,7%. Ενθαρρυντικά είναι τα όσα προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης για το 2017, καθώς προβλέπει ανάπτυξη ανάπτυξη της τάξεως του 1,8%.

Κομβικό σήμειο, από το οποίο θα εξαρτηθεί η πιο γρήγορη μετάβαση της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης είναι η πρόοδος που παρουσιάσει η χώρα στην εξόφληση των ωφειλών που έχει το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες μόνο τον Απρίλιο έφτασαν τα 5,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 3% του ελληνικού ΑΕΠ.

Η Μοοdy's τονίζει ότι χρέος θα ανέλθει στο 182,8% του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους, ενώ το ύψος εξυπηρέτησής του χαρακτηρίζεται ως σχετικά διαχειρίσιμο. Τονίζεται πάντως ότι σε περίπτωση περαιτέρω διεύρυνσής του, η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους θεσμούς.

Γενικότερα, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι υπάρχει σταθεροποίηση στην ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση Caa3 αλλά και τις «σταθερές» προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

Τονίζεται τέλος ότι μετά τη λήξη της τελευταίας αξιολόγησης απομακρύνεται, αν και δεν έχει εξαλειφθεί, το ενδεχόμενο νέας κόντρας με τους δανειστές.
Μεταξύ των κινδύνων ο οίκος αναφέρει την περιορισμένη πλειοψηφία που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το «αδύναμο παρελθόν των ελληνικών κυβερνήσεων να φέρουν σε πέρας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ακόμη και εάν αυτές έχουν ψηφιστεί». Ένας άλλος ανησυχητικός παράγοντας είναι ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει «αδύναμο. Αν και οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πρόσφατα, η ποιότητα του ενεργητικού τους προκαλεί ανησυχίες». Ο οίκος αναμένει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φέτος, με εκτίμηση ότι θα φθάσουν στο 40% του συνόλου των χορηγήσεων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ