Προϋπολογισμός 2020: Μείωση εισφορών, επίδομα γέννησης και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Προϋπολογισμός 2020: Μείωση εισφορών, επίδομα γέννησης και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Όλα όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020 έρχονται στη δημοσιότητα αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης που επιχειρεί η νέα κυβέρνηση να φέρει στην κοινωνία.

Αναλυτικότερα τα ασφαλιστικά ταμεία το 2020 προβλέπεται να εμφανίσουν πλεόνασμα ύψους 1.021 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον κοινωνικό προϋπολογισμό θα εμφανιστεί βελτιωμένο κατά 202 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το 2019. Το πλεόνασμα στηρίζεται στην αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 593 εκατ. ευρώ που προέρχονται κυρίως από τους μισθωτούς λόγω της βελτίωσης των μεγεθών της απασχόλησης αλλά και στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών του Δημοσίου.

Την ίδια ώρα προβλέπει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 192 εκατ. ευρώ , με βάση την εκτίμηση ότι η επίσπευση στην έκδοση των συντάξεων θα περιορίσει την υποχρέωση καταβολής αναδρομικών. Ειδικότερα εκτιμάται ότι η δαπάνη για τις κύριες συντάξεις θα παρουσιάσει μείωση κατά 121 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για τις επικουρικές θα μειωθεί κατά 71 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα προβλέπεται μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 475 εκατ. ευρώ καθώς εκτιμάται πως «η αύξηση των εσόδων από εισφορές σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη μείωση της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις διασφαλίζει την ομαλή καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών παροχών».

Μείωση προβλέπεται και στις προνοιακές παροχές καθώς καταργείται ολοσχερώς το ΕΚΑΣ από την 1/1/2020.

Επίσης στον προϋπολογισμό εμφανίζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών πλήρους απασχόλησης κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες από 1/7/2020. Το μέτρο κοστίζει 123 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21 εκατ. θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Ακόμη προβλέπεται μείωση κατά 83 εκατ. ευρώ στα προγράμματα απασχόλησης, που θα επανασχεδιαστούν σε ρεαλιστικότερη βάση. Αντίθετα αυξάνεται κατά 30 εκατ. ευρώ το κονδύλι για τα επιδόματα των ανεργίας καθώς υπολογίζονται με βάση τον αυξημένο κατώτατο μισθό.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση της απασχόλησης κατά 1,8% και μείωση της ανεργίας από 17,4% φέτος στο 15,6% το 2020.

Η αύξηση του μέσου μισθού υπολογίζεται σε 1,2%, δηλαδή διπλάσια σε σχέση με το 2019.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης κονδύλι για το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ συνολικού ύψους 123 εκατ ευρώ για το 2020.

Για τα οικογενειακά επιδόματα προσυπολογίζονται 961 εκατ. ευρώ ενώ για το στεγαστικό επίδομα 314 εκατ. έναντι εκτίμησης 366 εκατ. για το 2019.

Αυξημένο θα είναι το κονδύλι για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θα ανέλθει συνολικά σε 850 εκατ. ευρώ.. Ο προϋπολογισμός του ΟΠΕΚΑ θα ξεπεράσει τα 3,2 δισ. ευρώ.

Αναφορά γίνεται και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό ως απόρροια των αποφάσεων του ΣτΕ. Έμφαση θα δοθεί, όπως τονίζεται στον κοινωνικό προϋπολογισμό, στην εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων αιτήσεων για τις κύριες συντάξεις αλλά και την εκκαθάριση υποχρεώσεων υγείας και εφάπαξ παροχών, βάσει ενός σχεδίου που στηρίζεται «σε ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υποχρεώσεων και ανασχεδιασμό του τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων εκκαθάρισης». Αναφέρεται επίσης η υλοποίηση του σχεδίου για την ψηφιοποίηση της έκδοσης των συντάξεων καθώς και η θέσπιση του Λευκού Μητρώου των επιχειρήσεων που θα επιβραβεύει των συνεπείς εργοδότες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS