Λύση για τους «χαμένους» του ΕΦΚΑ

Λύση για τους «χαμένους» του ΕΦΚΑ

Λύση σε χιλιάδες Ελληνες ασφαλισμένους που ήθελαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν μπορούσαν, καθώς δεν τους έβρισκε ο ΕΦΚΑ, έδωσε ο διοικητής του οργανισμού, Χρήστος Χάλαρης.

Ετσι, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους ειδικούς, αποφασίστηκαν δύο στάδια ρύθμισης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Α’ ΣΤΑΔΙΟ: Εχει σχέση με τον προσδιορισμό και τον επανυπολογισμό των οφειλών τους. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ και περιλαμβάνει επιμέρους βήματα. Κατά πρώτον, την είσοδο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και την επαλήθευση των προσωπικών στοιχείων και των στοιχείων επικοινωνίας.

Με την ολοκλήρωση του βήματος αυτού, το αίτημα καταχωρίζεται και θεωρείται εμπρόθεσμο. Κατά δεύτερον, προχωρούν οι δηλώσεις που αφορούν την ασφαλιστική κατάσταση (υποψήφιος ή μη συνταξιούχος, ένταξη ή μη στον Ν. 3869/2010 και επιβεβαίωση αριθμών μητρώου στους τέως φορείς).

Ακολουθεί η ενημέρωση του οφειλέτη για το ύψος των οφειλών του ανά τέως φορέα πριν και μετά τον επανυπολογισμό και επιλογή του ποσού οφειλών (με επανυπολογισμό ή μη), που θα προωθηθεί στο ΚΕΑΟ προς ρύθμιση.

Β’ ΣΤΑΔΙΟ: Εδώ έχουμε την υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑΟ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να τις ρυθμίσουν ξεχωριστά (ρύθμιση για οφειλές μέχρι 31/12/2016 και άλλη ρύθμιση για οφειλές από 1ης/1/2017 και εφεξής).

Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε ρύθμιση των οφειλών μέσω Διαδικτύου είναι η πιστοποίηση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ και η λήψη κωδικών πρόσβασης.

Για κάθε φορέα στον οποίο υπάρχουν οφειλές (π.χ. ΕΦΚΑ μη μισθωτών και τέως ΟΑΕΕ) απαιτείται ξεχωριστή πιστοποίηση. Αρα, η αίτηση για ρύθμιση στο ΚΕΑΟ μπορεί να γίνει μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ.

Για εργοδότες οφειλέτες η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ. ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η αίτηση στο ΚΕΑΟ έπρεπε να έχει υποβληθεί μέχρι τις 30/9/2019. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση του Ν. 4611/2019 (σ.σ.: των 120 δόσεων) είναι και η καταβολή της πρώτης δόσης να έχει γίνει μέχρι την ημερομηνία αυτή.

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Δηλαδή για όσους δεν μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά για ρύθμιση βάσει των διατάξεων του Ν. 4611/2019 μέχρι 30/9/2019, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των οφειλών τους στο ΚΕΑΟ, αρκεί η αίτηση για προσδιορισμό της οφειλής και διαβίβασή της στο ΚΕΑΟ να υποβληθεί στον τέως φορέα ή στο ΕΤΕΑΕΠ μέχρι 30/9/2019, δεδομένου ότι η μη υποβολή της δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα. Αρα, η αίτηση για ρύθμιση στο ΚΕΑΟ μπορεί να γίνει μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ. Ωστόσο, η όλη εξέλιξη έχει πολύ δρόμο ακόμη. Ολα αυτά λόγω του δαιδαλώδους ΕΦΚΑ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ