Η κυβέρνηση τονώνει την οικονομία: Ερχεται ρευστότητα 7 δισ. ευρώ στην αγορά - Τι προβλέπεται για το «πάγωμα» επιταγών

Η κυβέρνηση τονώνει την οικονομία: Ερχεται ρευστότητα 7 δισ. ευρώ στην αγορά - Τι προβλέπεται για το «πάγωμα» επιταγών

Ρευστότητα 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία ρίχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και αυτό μετά την έγκριση, το βράδυ της Παρασκευής, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) του σχεδίου για την παροχή δάνειων κινήσεως κεφαλαίου σε ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις ύψους 2 δισεκατ. ευρώ. Αυτά αποκάλυψε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης αποσαφήνισε τι προβλέπεται όσον αφορά την απόφαση για μετάθεση κατά 75 ημέρες της λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών. 

Αρχικά, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «με την έγκριση των 2 δισ. ευρώ μάς επιτρέπεται από χρήματα του ΕΣΠΑ να φτιάξουμε εγγυοδοτικό ταμείο για να μοχλεύσουμε στην αγορά 7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια. Αν όχι από τέλος Απριλίου, το αργότερο αρχές Μαΐου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πάνε στην τράπεζα να ζητάνε δάνειο για κεφάλαιο κίνησης έως 25% του ετήσιου τζίρου τους, και με τεκμηρίωση και παραπάνω. Για το 80% του δανείου η εγγύηση θα είναι από το κράτος πρέπει να έχουν κάλυψη μόνο για το 20%.

Τι ισχύει με τις επιταγές

Για την απόφαση για μετάθεση κατά 75 ημέρες της λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, ο Αδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι «σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών μέχρι την Τρίτη το βράδυ θα πρέπει όσοι θέλουν και είναι σε ΚΑΔ που δικαιούνται προστασίας στις επιταγές τους να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές θέλουν να λάβουν και να τύχουν προστασίας. Αυτές οι επιταγές θα δηλωθούν από τον εκδότη τους ότι θέλουν να προστατευθούν και θα είναι προστατευμένες για τις επόμενες 75 μέρες. Από την Τετάρτη όσες επιταγές δεν έχουν αναγγελθεί ως προστατευμένες θα πληρωθούν. Όσοι μπορούν να πληρώσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για να μην πάει ηοικονομία στο μηδέν και να συνεχίσει να κινείται».

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό και έχουν τρύπα στην ταμειακή τους ροή λόγω της αναβολής των 75 ημερών των επιταγών, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι «θα πάνε στην τράπεζα τους θα ζητήσουν προεξόφληση των επιταγών, και εφόσον είναι αξιόχρεοι, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα αυτές τις επιταγές».

Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα καταθέσει στην Τετάρτη στους θεσμούς και αίτημα για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Δεν πιστεύω να υπάρχει αντίρρηση από θεσμούς εν μεσώ κρίσης… Η άρση της προστασίας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποτελούσε ένα βήμα προς την οικονομική  κανονικότητα, αλλά τίποτε κανονικό δεν έχει η οικονομία μας αυτή τη στιγμή. Θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο για να συνέλθει η οικονομίας μας» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης.

Λαϊκές αγορές

«Στις λαϊκές αγορές ψηφίσαμε ομόφωνα τροπολογία στην οποία δίνεται να φτιάχνουμε ταυτόχρονα και σε διπλανό χώρο νέα λαϊκή για να απλωθούν οι λαϊκές και να μειωθεί ο συνωστισμός. Αυτό θα ισχύσει  μόνο για την περίοδο της κρίσεως, που δεν υπάρχει πλέον κυκλοφορία στους δρόμους. Στο 95% έχουν τηρηθεί οι οδηγίες στις λαϊκές» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS