Κοροναϊός: Έρχονται πρόστιμα - μαμούθ έως και 1 εκατ. ευρώ σε όσους αισχροκερδούν

Κοροναϊός: Έρχονται πρόστιμα - μαμούθ έως και 1 εκατ. ευρώ σε όσους αισχροκερδούν

Με πρόστιμα - μαμούθ που θα αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται εδώ και ημέρες τις αυξημένες ανάγκες και την αγωνία του κόσμου, έχοντας αυξήσεις αδικαιολόγητα τις τιμές σε συγκεκριμένα είδη.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δρομολογείται από το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια Υπουργεία θα περιγράφονται με σαφήνεια σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις των προϊόντων αποτελούν αισχροκέρδεια.

Στην συγκεκριμένη ΠΝΠ θα προσδιορίζεται σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις θα θεωρούνται αισχροκέρδεια, αφού θα λαμβάνεται υπόψη το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους που είχε μια εταιρεία παραγωγής, προμήθειας και διάθεσης προϊόντων πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Εφόσον τα ποσοστά κέρδους είναι μεγαλύτερα από εκείνα που ίσχυαν πριν την 2η Φεβρουαρίου, προτού δηλαδή ληφθούν τα πρώτα μέτρα, τότε θα εφαρμόζεται η ΠΝΠ.

«Ουσιαστικά θα ορίζεται ως θεμιτό κέρδος για έναν καταστηματάρχη αυτό που είχε έως το τέλος Φεβρουαρίου», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι τα διοικητικά πρόστιμα αναλόγως την περίπτωση αναμένεται να ξεκινούν από 1.000 ευρώ και να φθάσουν το 1 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης για τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είπε ότι «τα πρόστιμα για την αισχροκέρδεια θα είναι πολύ αυαστηρά. Οι κυρώσεις θα είναι και ποινικές. Τα συνεργεία είναι έξω και παρακολουθούν. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι λίγα τα κρούσματα αισχροκέρδειας».

«Θα είμαστε αμείλικτοί σε όσους πάνε να αισχροκερδίσουν. Τα πρόστιμα θα είναι υψηλά και παραδειγματικά» πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης.

Μιλώντας για τα σούπερ μάρκετ τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να δουλεουν επτά ημέρες την εβδομάδα και αν υπάρχει ανάγκη να προσλάβουν προσωπικό. Θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ ώστε να νιώθει άνετα ο πολίτης να κάνει τις αγορές του».

Εξήγησε, δε, για τις λαϊκές αγορές πως «ό,τι δεν έχει σχέση με το φαγητό φεύγει. Παραμένουν τα χαρτικά, όλα τα υπόλοιπα δεν θα πωλούνται στις λαικές αγορές - ρούχα, εσώρουχα, κηπευτικά κ.α. Άρα θα υπάρχει χώρος και να απομακρυνθούν οι πάγκοι ο ένας από τον άλλο».

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές διαφημίσεις που πωλούν ακριβά προϊόντα, όπως μάσκες και αντισηπτικά, η ΠΝΠ θα δίδει τη δυνατότητα στο υπουργείο Ανάπτυξης να παρεμβαίνει για τη διακοπή τους ενώ παράλληλα θα διενεργείται και έλεγχος στις συγκεκριμένες εταιρείες απ' τα κλιμάκια των ελεγκτών.

Η παρέμβαση της Επ. Ανταγωνισμού

Τέλος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωστοποίησε, επί της ουσίας, πως θα επιτρέψει στους παραγωγούς να θέσουν ανώτατη τιμή μεταπώλησης των προϊόντων τους ώστε να δεσμευτούν και οι τιμές λιανικής.

Μία κίνηση που ήλθε μετά και τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους των εταιρειών που παράγουν αντισηπτικά υγρά και μαντηλάκια πως δεν έχουν αλλάξει τις τιμές τους μετά την «έκρηξη» της υγιειονομικής κρίσης και πως διατηρούν ίδια την τιμολογιακή πολιτική. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ