Πακέτο στήριξης 32 δισ. ευρώ στην Ελλάδα προτείνει η Κομισιόν - 750 δισ. ευρώ συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πακέτο στήριξης 32 δισ. ευρώ στην Ελλάδα προτείνει η Κομισιόν - 750 δισ. ευρώ συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ θα προτείνει η Κομισιόν να δοθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων στην Ελλάδα και 9,4 δισ. σε δάνεια.

Από το πακέτο αυτό που θα προτείνει η Κομισιόν, τα 500 δισ. ευρώ θα προτείνει να δοθούν σε μορφή επιχορηγήσεων και άλλα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του νέου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες στο Reuters.

Ένα μέρος του πακέτου θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινής έκδοσης χρέους, αναφέρει στο μεταξύ το Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση των λεπτομερειών, αναφέρει ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι να λάβει η Ελλάδα 22,5 δισ. ευρώ, η Ιταλία 81,8 , η Ισπανία 77,3 και η Γαλλία 39 δισ.

Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση τα ιταλικά κρατικά ομόλογα έκαναν ράλι με το επιτόκιο για τα δεκαετή να υποχωρεί κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 1,47%, το χαμηλότερο διμήνου, ενώ το ευρώ ανέκαμψε και έφθασε στο 1.0979 στο Λονδίνο.

 

 

https://twitter.com/PaoloGentiloni/status/1265582344188067845

 

 

Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι το Ταμείο θα φθάνει τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη γαλλογερμανική πρόταση, ποσό που θα αφορά επιχορηγήσεις, και ένα ποσό για πρόσθετες χρηματοδοτήσεις με τη μορφή δανείων.

«Επομένως, θα έχουμε ένα μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων που, αν προστεθεί σε αυτό και το ύψος των 540 δισεκατομμυρίων που έχει ήδη εγκριθεί από Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καταλαβαίνουμε ότι πάμε σε ένα ποσό αρκετά πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο. Είναι ένα μεγάλο ποσό. Η Ελλάδα διεκδικεί μεγάλα ποσά, πράγμα που σημαίνει ότι:  Πρώτον, να σχεδιάσει η Κυβέρνηση ένα σωστό πρόγραμμα για την αξιοποίηση αυτών των πόρων. Και δεύτερον, τα χρήματα αυτά να απορροφηθούν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» σημείωσε ο κ. Πέτσας.  

Tο πακέτο που θα προτείνει η Κομισιόν θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα της απάντησης της ΕΕ στις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει πλήξει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ορισμένες εκ των οποίων αναμένεται να σημειώσουν ύφεση της τάξης του 10% φέτος.

Τα χρήματα θα χρηματοδοτήσουν σε μεγάλο βαθμό επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ κάποια θα διατεθούν και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας. Για να εγκριθεί το σχέδιο θα χρειαστεί η στήριξη και από τα 27 κράτη μέλη. Μια συμφωνία θα κατευνάσει τις ανησυχίες ότι η έλλειψη αλληλεγγύης δίνει ώθηση στους λαϊκιστές πολιτικούς που απειλούν την ίδια την επιβίωση της Ένωσης, ενώ θα αποφορτίσει σε κάποιο βαθμό την ΕΚΤ, που έχει αναλάβει μέχρι τώρα να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία υποσχόμενη να αγοράσει κρατικά χρέη άνω του ενός τρισ. Ευρώ για να σταθεροποιηθούν οι αγορές.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αργότερα σήμερα ο κοινός προϋπολογισμός του ευρωπαϊκού μπλοκ για την περίοδο 2021-27 να ανέλθει στο 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ, όπως δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS