Κοινωνικό μέρισμα: Χωρίς ηλικιακά κριτήρια

Κοινωνικό μέρισμα: Χωρίς ηλικιακά κριτήρια

Ακόμη περισσότερες θα είναι, τελικά, οι οικογένειες ατόμων με αναπηρία που θα λάβουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, η κοινή υπουργική απόφαση για τη διανομή του μερίσματος σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, η οποία υπεγράφη χθες, προβλέπει ότι το ποσό των 700 ευρώ θα καταβληθεί σε όλες τις οικογένειες που έχουν ανάπηρα μέλη κι όχι μόνο σε όσες έχουν ανάπηρα τέκνα ηλικίας μέχρι 24 ετών.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση 700 ευρώ θα παρασχεθεί στα άτομα με αναπηρία χωρίς ηλικιακά όρια, σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους, σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω, «με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης και προϋποθέσεις». Ειδικότερα, η κοινή υπουργική απόφαση για τη διανομή του μερίσματος προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

1) Δικαιούχοι είσπραξης του «κοινωνικού μερίσματος» των 700 ευρώ θα είναι οι ακόλουθες ομάδες πολιτών:

α) Πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ. Τα νοικοκυριά που ανήκουν στην ομάδα αυτή ανέρχονται σε 19.140.

β) Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα περιληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις. Σ’ αυτή την ομάδα δικαιούχων περιλαμβάνονται 163.778 νοικοκυριά.

γ) Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και σ’ αυτή την κατηγορία θα περιληφθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις. Σ’ αυτή την κατηγορία τα νοικοκυριά που θα ευεργετηθούν φτάνουν τα 40.927.

δ) Οικογένειες οι οποίες έχουν ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο ΑΜΕΑ. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται περισσότερα από 29.000 νοικοκυριά.

2) Πρόσθετες προϋποθέσεις για την καταβολή του μερίσματος θα είναι οι εξής:

α) Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο συζύγους θα πρέπει να έχει διαμείνει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη.

β) Και οι δύο σύζυγοι θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

3) Η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας 250.000 νοικοκυριά θα μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τις αιτήσεις για την είσπραξη του νέου «κοινωνικού μερίσματος» θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ και θα μείνει ανοικτή μέχρι τις 26/12.

4) Στο κάθε νοικοκυριό-δικαιούχο θα καταβληθεί εφάπαξ έως τις 31/12 ποσό «μερίσματος» ύψους 700 ευρώ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS