Κοινωνικό μέρισμα: Οι προϋποθέσεις για την καταβολή του

Κοινωνικό μέρισμα: Οι προϋποθέσεις για την καταβολή του

Εντός των επόμενων ημερών θα δουν στους λογαριασμούς τους το νέο κοινωνικό μέρισμα δεκάδες χιλιάδες οικογενειών.

Χθες έκανε τις ανακοινώσεις ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έκανε την έκπληξη, αναφέροντας πως τις επόμενες ημέρες θα πάρουν το μέρισμα 250.000 νοικοκυριά και 953.000 μέλη. Αρχικά οι υπολογισμοί της κυβέρνησης ήταν για 200.000 οικογένειες, όμως κατάφερε να ανεβάσει τον αριθμό των δικαιούχων κατά 50.000 οικογένειες. Η οικονομική ενίσχυση θα φτάσει τα 175 εκατομμύρια ευρώ, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής χθες και θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Ποιοι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα

Συνολικά, το ποσό που θα πάρουν τα νοικοκυριά, θα ανέρχεται στα 700 ευρώ, με τέσσερις κατηγορίες να βγαίνουν κερδισμένες από την απόφαση της κυβέρνησης για οικονομική ενίσχυση. Οι κατηγορίες των νοικοκυριών που θα πάρουν το μέρισμα, είναι οι εξής:

Οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται 19.140 νοικοκυριά
Οικογένειες με τουλάχιστον τον έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο (άνω των 12 μηνών) και τουλάχιστον ένα προστατευόμενο παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Αφορά και μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται για 163.778 νοικοκυριά.
Οικογένειες με τους δυο γονείς μακροχρόνια άνεργους, τουλάχιστον ένα παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται και μονογονοεϊκές οικογένειες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 40.927 νοικοκυριά
Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ έως 24 ετών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.

Οι προϋποθέσεις για καταβολή του κοινωνικού μερίσματος

Για να πάρουν το ποσό των 700 ευρώ οι οικογένειες ωστόσο, θα πρέπει να πληρούν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι πως τουλάχιστον ο ένας από του δύο γονείς, να διαμένει μόνιμα την τελευταία 10ετία στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτό θα προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις.

Η δεύτερη είναι πως και οι δύο γονείς θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και το άθροισμα των καταθέσεων και των μετοχών, ομολόγων κτλ εντός της χώρας και στο εξωτερικό να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση νοιάζεται για τους πολλούς

Κατά την διάρκεια των ανακοινώσεων, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επανέλθει η μεσαία τάξη στα επίπεδα που πρέπει, ενώ προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για την οικονομική ενίσχυση, τονίζοντας πως απλά «υποδεικνύει ότι η Νέα Δημοκρατία νοιάζεται για τους πολλούς και εργάζεται με τους πολλούς και για τους πολλούς».

Οι διαφορές στη φορολογία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός τόνισε και τις διαφορές σε σχέση με την φορολογία επί ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις που είχε στα εισοδήματα των νοικοκυριών στην μεσαία τάξη.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε, κατά μέσο όρο, πρόσθετο φόρο από 200 έως 830 ευρώ σε κάθε οικογένεια με εισόδημα 20.000-70.000 ευρώ. Ενώ την ίδια στιγμή, η μέση φορολογική επιβάρυνση για εισοδήματα 10.000-20.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 18%. Την περίοδο 2014-2017, το καθαρό ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα για νοικοκυριά έως 20.000 ευρώ μειώθηκε κατά 235 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα εισοδήματα η αντίστοιχη μείωση ανήλθε στα 530 ευρώ! Το κενό ΦΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυξήθηκε από το 27% το 2014 στο 34% το 2017. Δηλαδή η φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ αυξήθηκε, επί ΣΥΡΙΖΑ, κατά 26%!», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την πρώην κυβέρνηση για υπερφορολόγηση σε χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε έντονη κριτική μετά τις ανακοινώσεις της ενίσχυσης από την κυβέρνηση στα νοικοκυριά, καθώς σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την ΝΔ ότι έκανε «λογιστικά τρικ», αφήνοντας εκτός «ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS