Ισχυρότερη λογοδοσία για τα προγράμματα προσαρμογής ζητεί ο Μοσκοβισί

Την ανάγκη ισχυρότερης δημοκρατικής λογοδοσίας, σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα προσαρμογής, υπογραμμίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει ότι το Ευρωκοινοβούλιο διαθέτει έναν ειδικό ρόλο, καθώς από τη σχετική νομοθεσία, προβλέπεται η τακτική του ενημέρωση αλλά και η εξέταση της προόδου εφαρμογής του προγράμματος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώνεται τακτικά για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, διαβεβαιώνει ενδεικτικά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ολόκληρη η απάντηση του Πιερ Μοσκοβισί:

Η αποτελούμενη από δύο δέσμες νομοθεσία του 2013, (κανονισμός 472/2013), επιβεβαιώνει την ευθύνη κάθε θεσμικού οργάνου της ΕΕ και, επίσης, προβλέπει έναν ειδικό ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: (i) τακτική ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (δηλ. των επικεφαλής των αρμόδιων επιτροπών, δηλαδή του Προέδρου και των Αντιπροέδρων) όσον αφορά την προβλεφθείσα τριμηνιαία παρακολούθηση από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, ενδεχομένως, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο· και (ii) η δυνατότητα, για την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή για εθνικά κοινοβούλια να ζητούν, από κοινού με την Επιτροπή ή με το ενδιαφερόμενο δικαιούχο κράτος μέλος, εξέταση της επιτευχθείσας προόδου όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώνεται τακτικά για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του Προέδρου Γιούνκερ για το έτος 2014, τονίζεται η ανάγκη ισχυρότερης δημοκρατικής λογοδοσίας, βασισμένης στα ευρωπαϊκά όργανα, με ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ