Ιδιωτική ασφάλιση: Εγκρίθηκε το πρώτο φορολογικό κίνητρο - Δείτε τι αλλάζει

Ιδιωτική ασφάλιση: Εγκρίθηκε το πρώτο φορολογικό κίνητρο - Δείτε τι αλλάζει

Τρία αίτημα προς την κυβέρνηση υπέβαλε ο ασφαλιστικός κλάδος και τουλάχιστον το ένα από αυτά θα πάρει σάρκα και οστά με το Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2021- 2024, το οποίο θα υποβληθεί στους Ευρωπαίους μέσα στον Απρίλιο.

Τα… αποκαλυπτήρια έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών προανήγγειλε τη φορολογική έκπτωση της δαπάνης για ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή μόλις το 16% των κατοικιών έχει τέτοια ασφάλιση, δείχνει το περιθώριο αξιοποίησης του φορολογικού κινήτρου από τους πολίτες. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικά τα στοιχεία, που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, Α. Σαρρηγεωργίου:

Μάνδρα: 12,3 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις για τις πλημμύρες.
Μάτι: 36 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις για τις φωτιές

Αν όλα τα σπίτια ήταν ασφαλισμένα οι αποζημιώσεις στη Μάνδρα θα έφθαναν τα 82 εκατ. και στο Μάτι τα 240 εκατ. ευρώ!
Τι ζητούν οι φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης

Οι φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης επιμένουν, πάντως, ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ζητούν:

να θεσπιστούν κίνητρα και φοροαπαλλαγές για την επέκταση του 3ο πυλώνα (συνταξιοδοτικά προγράμματα)
να δοθεί δυνατότητα αποταμίευσης στον 2ο πυλώνα και σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες (επικουρικές, επαγγελματικά ταμεία)
να δοθεί φορολογικό κίνητρο για τη συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Σύμφωνα με τις έρευνες που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης, το 65% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θέλει να διασφαλίσει καλύτερες παροχές υγείας μέσω της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Το ποσοστό αυτό δεν είναι τυχαίο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι 5 δισ. Ευρώ είναι το ποσό που πλήρωσαν οι Έλληνες από την τσέπη τους για υγεία, πέρα από τα 4,8 δις ευρώ των σχετικών κρατήσεων υγείας και των 4,4 δις ευρώ φόρων.
Στουρνάρας: Το εχέγγυο υψηλής ποιότητας

Θέση υπέρ της πρόβλεψης φορολογικών κινήτρων, πήρε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ξεκινώντας από την παραδοχή ότι τα παν-Ευρωπαϊκά Προσωπικά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα (ΠΕΠ), που έχουν εισαχθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία μέσω Κανονισμού άμεσα εφαρμοστέου και στην Ελλάδα, στηρίζονται και παρέχονται στη βάση κοινών ευρωπαϊκών προδιαγραφών ποιότητας, παράγονται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις, κατόπιν έγκρισης τους από την Τράπεζα της Ελλάδος, άρα υπάρχει το εχέγγυο της υψηλής ποιότητας.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι για να επιτύχει ο νέος θεσμός πρέπει η Πολιτεία να τον αναγνωρίσει ως κομβική συνιστώσα του 3ου πυλώνα ασφάλισης, που λειτουργεί συμπληρωματικά και σε συνεργασία με την κοινωνική και επαγγελματική ασφάλιση, και, κατά δεύτερον, να τον υποστηρίξει με τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS