Η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα: Στο παζάρι της διαπραγμάτευσης συντάξεις-αφορολόγητο

Η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα: Στο παζάρι της διαπραγμάτευσης συντάξεις-αφορολόγητο

Ξεκινούν σήμερα οι πρώτες επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές σε μια προσπάθεια να καταλήξουν στο ύψος του απαιτούμενου πακέτου μέτρων, στα αντίμετρα και στην εξειδίκευσή τους. Την ίδια στιγμή αναμένεται να ξεκαθαρίσει και ο ακριβής χρόνος εφαρμογής τους.

Στόχος είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα χρειαστούν για να κλείσει η αξιολόγηση.

Το αρχικό σενάριο των δανειστών προβλέπει εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ μέσω της μείωσης του αφορολογήτου και επιπλέον 1% του ΑΕΠ ( συνολικά μέτρα της τάξεως των 3,6 δις ευρώ) από τις περικοπές σε συντάξεις ενώ η κυβέρνηση διεκδικεί την παράλληλη νομοθέτηση μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα με φορολογικές ελαφρύνσεις τόσο στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ, όσο και του ΦΠΑ και των φόρων εισοδήματος.

Tα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι
• Μείωση αφορολογήτου στην καλύτερη περίπτωση σε 6.600 ευρώ, που σημαίνει επιβάρυνση 450 ευρώ για όλους όσοι έχουν υψηλότερο εισόδημα από το σημερινό όριο των 8.636 ευρώ, ή ακόμη χαμηλότερα, στις 5.900 ευρώ, με επιβάρυνση 600 ευρώ.
• Μείωση των παλαιών συντάξεων, με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, με διαφοροποιήσεις ανάλογα με το ύψος των συντάξεων ή/και πλαφόν, που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να είναι τα 660 ευρώ ή ακόμη και τα 800 ευρώ, αν τελικά ο λογαριασμός των μέτρων είναι μικρότερος. Ετσι, ένας συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 7.920 ευρώ θα υποστεί επιβάρυνση λόγω μείωσης του αφορολογήτου (π.χ. 440 ευρώ αν αυτό κατέβει στις 5.900 ευρώ ή 260 ευρώ αν κατέβει στις 6.600 ευρώ), αλλά δεν θα χάσει από τη σύνταξή του. Μάλιστα, αν ο χαμηλός συντελεστής φορολογίας μειωθεί από το 22% που είναι σήμερα, η επιβάρυνση μπορεί να είναι μικρότερη.
• Σε ό,τι αφορά τα «καλά» μέτρα, στο τραπέζι βρίσκονται μείωση συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (στο τελευταίο είναι που εξέφρασε την επιφύλαξή του ο Φίλης), μείωση του ΦΠΑ, είτε των συντελεστών (από 24% στο 23% προτείνει το ΔΝΤ), είτε επιμέρους κατηγοριών, μέσω της μετάταξής τους σε χαμηλότερο συντελεστή (πηγές διέρρεαν τις προηγούμενες μέρες την ενέργεια, τις μεταφορές, την εστίαση, τα είδη διατροφής, αλλά και τα νησιά), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών και μείωση του ΕΝΦΙΑ 35%. Σύμφωνα με ένα σενάριο, το νέο σύστημα που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα συνυπολογίζει τα εισοδήματα των φορολογουμένων, έτσι ώστε και πάλι αναλογικά να επιβαρύνονται τα υψηλότερα εισοδήματα περισσότερο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ