Η Ελλάδα στις αγορές: Σε ποιους επενδυτές κατέληξε το 10ετές ομόλογο

Η Ελλάδα στις αγορές: Σε ποιους επενδυτές κατέληξε το 10ετές ομόλογο

Επιτυχημένη ήταν η επανέκδοση (reopening) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου το οποίο είχε εκδοθεί τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πέτυχε στην τέταρτη φετινή έξοδό του στις αγορές τρία στα τρία: χαμηλή απόδοση, μεγάλο όγκο προσφορών και εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή θεσμικών επενδυτών.

Στην ανακοίνωσή του για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου ο ΟΔΔΗΧ τονίζει ότι, σύμφωνα με τη στρατηγική του Ελληνικού Δημοσίου, η έκδοση αυτή μειώνει την εξάρτηση του Δημοσίου από έντοκα γραμμάτια, ενώ αυξάνει τη ρευστότητα του 10ετούς τίτλου αναφοράς και εδραιώνει την ομαλοποίηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές

Οι επενδυτές

Το 87,2% της χθεσινής επανέκδοσης του δεκαετούς ομολόγου καλύφθηκε από θεσμικά χαρτοφυλάκια (real money investors) και μόλις το 12,8% από hedge funds, κάτι που σημαίνει πως οι πιθανότητες άτακτης ρευστοποίησης του ομολόγου σε περιόδους αναταραχής θα είναι σαφώς πιο περιορισμένες.

Ο αριθμός των επενδυτών που συμμετείχαν στη χθεσινή συναλλαγή ξεπέρασε τους 250, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τις τάξεις των διαχειριστών κεφαλαίων (63,4%), ενώ ακολούθησαν hedge funds (12,8%), τράπεζες (10,9%), ασφαλιστικές/συνταξιοδοτικά ταμεία (8,6%) και CB/OIs (4,3%).

Η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών του χθεσινού ομολόγου, 95,3%, προήλθε από το εξωτερικό και μόλις το 4,7% ήταν από το εσωτερικό.

Η προέλευση των επενδυτών με κριτήριο τη γεωγραφική κατανομή τους ήταν η ακόλουθη: Βρετανία 49%, Σκανδιναβικά κράτη 10,1%, Γερμανία/Αυστρία 8,7%, ΗΠΑ 7,5%, Γαλλία 7,5%, Ελλάδα 4,7%, Ιταλία 4,5%, Κράτη της Ιβηρικής 1,3%, Υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη 4,2%, Λοιπές χώρες 2,5%.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η Ελλάδα στοχεύει σε μια επιτυχημένη έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου ξεκαθαρίζοντας ότι «ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού».

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, «το ζητούμενο είναι να είσαι σε επαφή με τις αγορές, να εκμεταλλεύεσαι τις σωστές συνθήκες και να αξιοποιείς κατάλληλα τους πόρους, που αντλούνται».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS