FT: Η Ε.Ε. κινδυνεύει να χάσει την Ιταλία

FT: Η Ε.Ε. κινδυνεύει να χάσει την Ιταλία

Η κρίση του νέου κορωνοϊού διχάζει και πάλι την Ευρώπη ως προς την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της και ενισχύει τις φωνές των ευρωσκεπτικιστών. Αυτό είναι εξαιρετικά έντονο στην Ιταλία, το τρίτο μεγαλύτερο μέλος της Ευρωζώνης, όπου ακόμη και στους κόλπους των πλέον φιλοευρωπαϊκών κομμάτων υπάρχουν φωνές, που αναρωτιούνται πλέον γιατί να μένει η χώρα στην Ένωση.

Όπως εξηγούν σε αναλυτικό ρεπορτάζ οι Financial Times, καθώς η χώρα βιώνει την πιο επώδυνη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με περισσότερους από 15.000 θανάτους από τον κορωνοϊό και με την οικονομία σε τροχιά άνευ προηγουμένου ύφεση η φιλοευρωπαϊκή ελίτ στην Ιταλία αισθάνεται πως η Ε.Ε. έχει εγκαταλείψει στη μοίρα της τη χώρα. Ο Κάρλο Καλέντα επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού κόμματος Δράση, κάνει λόγο για μία «μαζική στροφή» στα αισθήματα ευρύτερα της κοινωνίας απέναντι στην κοινότητα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα το 67% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θεωρεί τη συμμετοχή στην Ένωση μειονέκτημα για τη χώρα. Το ποσοστό ήταν 47% τον Νοέμβριο του 2018. Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχολίασε στους FT πως η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο ανησυχητική από ό,τιι ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας πιστεύει πως η πικρία για την αδυναμία της Ε.Ε. να στηρίξει ουσιαστικά την Ιταλία θα μπορούσε να αλλάξει οριστικά τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της χώρας υπέρ του.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές υπήρχε έως και πριν από λίγο καιρό η αίσθηση ότι οι αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις περιθωριοποιούνται. Τώρα έρχονται στο προσκήνιο με μεγαλύτερη δυναμική από ποτέ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συγκεντρωθούν αύριο και θα προσπαθήσουν να βρουν μία συμβιβαστική λύση ουσιαστικής στήριξης των οικονομιών του Νότου και όχι μόνο που υποφέρουν, την ώρα που Γερμανία και Ολλανδία λένε επίμονα όχι στην έκδοση κορωνο-ομολόγων. Εάν επιμείνει η ατολμία και ο διχασμός στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών τότε όπως προειδοποιούν και οι FT, η Ε.Ε. μπορεί τελικά να χάσει την Ιταλία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS