Φορολογικές δηλώσεις: Εντός της εβδομάδας η απόφαση για νέα παράταση

Φορολογικές δηλώσεις: Εντός της εβδομάδας η απόφαση για νέα παράταση

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται το υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει για το αν θα δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η οποία λήγει στις 29 του μηνός.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εντός της εβδομάδος θα εκτιμηθεί η κατάσταση για να ληφθούν αποφάσεις, αν και, όπως σημείωσε, από την έως τώρα εικόνα που υπάρχει, η ροή υποβολής των δηλώσεων δεν παρουσιάζει προβλήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν υποβληθεί περίπου 4,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,41 εκατ. πέρυσι. Από αυτές λίγο περισσότερες από 2 εκατ. είναι χρεωστικές με το μέσο φόρο εισοδήματος που θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι να διαμορφώνεται στα 779 ευρώ.

Στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση, η καταβολή της α΄ δόσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 31 Ιουλίου. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε η αλλαγή στον αριθμό των δόσεων που θα πρέπει να καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος αλλά και η δυνατότητα παροχής έκπτωσης 2% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής. Ειδικότερα:

• Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε 8 μηναίες δόσεις (αρχής γενομένης από τις 31 Ιουλίου 2020 και έως το Φεβρουάριο του 2021) αντί σε 3 διμηνιαίες. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενημερωθούν και τα συστήματα της ΑΑΔΕ προκειμένου όσοι έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση να φαίνεται η δυνατότητα πληρωμής του φόρου με το νέο αριθμό δόσεων

• Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες (αντί για 5). Τα νέα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν στα τέλη Αυγούστου και η πρώτη δόση θα μπορεί να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά τους οι λογιστές θεωρούν ότι θα χρειαστεί να δοθεί μια ακόμα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς όπως υποστηρίζουν:

• μέσα σε δέκα ημέρες, εκ των οποίων οκτώ εργάσιμες, πρέπει να υποβληθούν περίπου 2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις

• για τα ανείσπρακτα εισοδήματα από ακίνητα, δεν μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες μη δήλωσης τους γιατί εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις

• δεν έχει αναρτηθεί το αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών ασθενείας 2019

• εκκρεμούν ακόμη εκκαθαρίσεις φορέων όπως του ΕΟΠΠΥ (clawback)

Προκαταβολή φόρου

Η μείωση ή ακόμα και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου σε όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και καταγράφουν μείωση του τζίρου τους με βάση τις δηλώσεις ΦΠΑ το α΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 περιλαμβάνεται σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή. Ειδικότερα:

• για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ η μείωση στην προκαταβολή φόρου θα ανέρχεται σε

• 30% αν η μείωση του τζίρου το α΄6μηνο του έτους ήταν μεταξύ 5%-15%

• 50% αν ο τζίρος καταγράφει μείωση 15% με 25%

• 70% στην περίπτωση που ο τζίρος έχει μειωθεί 25%-35% και

• μηδενική προκαταβολή φόρου όταν καταγράφεται μείωση τζίρου πάνω από 35%.

Προκαταβολή φόρου δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Επίσης, για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ανέρχεται σε 50%.

Πηγή: naftemporiki.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS