Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι και τα ποσά που προβλέπονται

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι και τα ποσά που προβλέπονται

Προσαρμοσμένο στη σκληρή πραγματικότητα των περιορισμένων εισοδηματικών αντοχών αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, είναι φέτος το σύστημα επιδότησης, το οποίο ενεργοποιείται ως το μεσημέρι, με τη λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας στο Taxis.

Το βασικό χαρακτηριστικό του φετινού επιδόματος είναι ότι για να το λάβει κανείς θα πρέπει να προμηθευτεί πολύ μικρότερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, σε σχέση με το σύστημα που ίσχυσε τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι αν και στην πρώτη ματιά το επίδομα στις περασμένες περιόδους φαντάζει μεγαλύτερο, στην πραγματικότητα ελάχιστοι μπόρεσαν να εισπράξουν το μέγιστο ποσό. Είναι ενδεικτικό ότι στην Α΄ Ζώνη, δηλαδή σε νομούς της Β. Ελλάδας, ενώ το μάξιμουμ της επιδότησης ήταν 400 ευρώ για τους έγγαμους, το μέσο επίδομα που τελικά καταβλήθηκε σε αυτές τις περιοχές δεν ξεπέρασε τα 230 ευρώ! Ο λόγος; Για να πάρει μια οικογένεια αυτά τα 400 ευρώ θα έπρεπε να αγοράσει 2.500 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης, δηλαδή να πληρώσει περίπου 2.600 ευρώ!!!

Αλλαγές στο φετινό σύστημα για το επίδομα θέρμανσης

Φέτος το σύστημα αλλάζει, έτσι αν και το ονομαστικό επίδομα χαμηλώνει, επειδή ακριβώς αναμένεται ότι θα το λάβουν περισσότεροι και μάλιστα στο ανώτατο όριο, το κονδύλι είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. Ευρώ και θα φτάσει στα 68 εκατ. Ευρώ. Για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 € αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Ζώνη Α, 180 € αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 € στη ζώνη Γ και 80 € στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Ενδεικτικά για ένα νοικοκυριό με δύο τέκνα στην ζώνη Α το επίδομα ανέρχεται σε 300 €. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Σημειωτέον ότι το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Αντιθέτως, ΔΕΝ ισχύει η εν λόγω μείωση για τις ορεινές κοινότητες των μη ορεινών δήμων.
Pinakas Dimoi Zones

Επίδομα θέρμανσης: Οι προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος το επίδομα

Και υπό ποια προϋπόθεση καταβάλλεται το επίδομα; Ο δικαιούχος θα πρέπει να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου θέρμανσης αξίας, μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του ανωτέρου επιδόματος, από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019. Σε περίπτωση που η υπολογισθείσα αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το μισό της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα. Για τον καθορισμό της υπολογισθείσας αξίας των αγορών πετρελαίου ορίζεται η τιμή 1,042 ευρώ ανά λίτρο, που είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την τρέχουσα μέση τιμή της Επικράτειας.

Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα.

1. Άγαμος, με κύρια κατοικία σε περιοχή της Α’ Ζώνης, μπορούσε να πάρει πέρσι επίδομα ως 320 ευρώ υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα προμηθευόταν πετρέλαιο 2.000 λίτρα, αξίας περίπου 2.080 ευρώ. Τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι η μέση επιδότηση σε αυτήν την κατηγορία, στις συγκεκριμένες περιοχές, δεν ξεπέρασε τα 183 ευρώ. Φέτος, ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να εισπράξει 250 ευρώ, αρκεί να αγοράσει πετρέλαιο αξίας τουλάχιστον 500 ευρώ, δηλαδή περίπου 480 λίτρα. Αντίστροφα, για να έπαιρνε πέρσι επίδομα 250 ευρώ, θα έπρεπε να αγοράσει 1.560 λίτρα πετρέλαιο, πληρώνοντας περίπου 1.600 ευρώ.

2. Οικογένεια με 2 παιδιά, σε αντίστοιχο Νομό της Β. Ελλάδας, μπορούσε να πάρει πέρσι επίδομα 400 ευρώ, με μια... μικρή προϋπόθεση: να αγοράσει 2,5 τόνους πετρέλαιο, συνολικής αξίας περίπου 2.600 ευρώ. Φέτος, η ίδια οικογένεια μπορεί να επιδοτηθεί με 300 ευρώ, αρκεί να αγοράσει πετρέλαιο αξίας 600 ευρώ, δηλαδή περίπου 580 λίτρα. Πέρσι, με την ίδια ποσότητα πετρελαίου θα έπαιρνε μόλις 93 ευρώ, ενώ για να πάρει τα 300 ευρώ, που δικαιούται φέτος, θα έπρεπε να αγοράσει περίπου 1.870 λίτρα πετρελαίου, αξίας 1.900 ευρώ.

Pinakas 1 NoikokyriaPinakas 2 Noikokyria

Επίδομα θέρμανσης: Ως πότε πρέπει να υποβάλουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο TAXISnet ως τις 20 Δεκεμβρίου, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
το ονοματεπώνυμό του,
ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).
Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
Ως πότε θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης
Το ποσό επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται εξ ολοκλήρου έως τις 31 Δεκεμβρίου για το σύνολο των αιτούντων, ανεξαρτήτως αγορών πετρελαίου θέρμανσης. Μετά τις 15 Ιανουαρίου 2020 και όχι αργότερα από τις 31 Μαρτίου 2020, πραγματοποιείται, όμως, διασταύρωση των αγορών πετρελαίου θέρμανσης με βάση τα υποβληθέντα τιμολόγια και επαναϋπολογισμός του ποσού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης του κάθε δικαιούχου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ΌΛΑ τα δικαιολογητικά θα πρέπει να φυλάσσονται για 5 χρόνια.

Τα κριτήρια (μένουν αμετάβλητα)
α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

 

 






googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS