Εκκαθαριστικά συντάξεων: Ξεκίνησε η ανάρτηση των σημειωμάτων στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ

Εκκαθαριστικά συντάξεων: Ξεκίνησε η ανάρτηση των σημειωμάτων στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ

Από σήμερα 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν σταδιακά να αναρτώνται τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεων που έχουν προκύψει μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Τα εκκαθαριστικά, που παρέμειναν «κρυφά» εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, θα περιλαμβάνουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, για όλους όσοι ήταν συνταξιούχοι έως τις 12 Μαΐου 2016, ήτοι πριν αρχίσει η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Στην πλειοψηφία τους πάντως, οι συνταξιούχοι λαμβάνουν το ίδιο ποσό σύνταξης, παρότι ο επανυπολογισμός έδειξε ότι με βάση το νέο σύστημα, η σύνταξή τους θα ήταν κατά 250 με 350 ευρώ μικρότερη.

Οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι μπορούν να δουν τα ενημερωτικά σημειώματα για τις συντάξεις τους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση efka.gov.gr.

Μετά την είσοδο στην ιστοσελίδα, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εντοπίσουν το σημείο που γράφει «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Συνταξιούχους» και να κάνουν κλικ στην επιλογή «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος».

Πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά στοιχεία (Αριθμό Μητρώου, Αριθμού Μητρώου ΔΙΑΣ), οι συνταξιούχοι μπορούν να ενημερώνονται σε μηνιαία βάση, από την ημερομηνία πίστωσης του τραπεζικού λογαριασμού και μετά, για το πώς διαμορφώνεται η μηνιαία πληρωμή της σύνταξης.

Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται στους συνταξιούχος του ΕΦΚΑ (τέως ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ, τ.ΤΣΠ-ΑΤΕ, τ.ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, τ.ΤΥΔΚΥ, τ.ΤΑΠ ΔΕΗ, τ.ΤΑΠΙΛΤ, τ.ΤΑΠΤΠ, τ.ΤΕΑΠΕΤΕ, τ.ΤΣΑΥ) καθώς και του ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) – έως 08/2016.

Τι περιλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά

Στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνεται: η εθνική σύνταξη, δηλαδή το ποσό της εθνικής σύνταξης που φτάνει τα 384 ευρώ για όλους όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ, η ανταποδοτική σύνταξη,το ποσό της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης και η προσωπική διαφορά, δηλαδή η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν τον Μάιο του 2016 και το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.

Το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από 1/1/2019.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS