Εγκρίθηκε από τον ESM η πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ

Εγκρίθηκε από τον ESM η πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ

«Ναι» στην πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ είπε ο ESM.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την επιστολή, με την οποία ο ESM εισηγήθηκε στους θεσμούς και τα κράτη-μέλη το «ναι», υπογραμμίζοντας ότι η προπληρωμή των δανείων έχει οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ίδιο. Η έγκριση δόθηκε υπό τον όρο της τήρησης των δεσμεύσεων της χώρας. Πρακτικά η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για να εξοφλήσει η Ελλάδα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ χωρίς να χρειάζεται ταυτόχρονα να αποπληρώσει κατ' αναλογία τον ESM/EFSF.

«Η πρόωρη μερική αποπληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για την ίδια όσο και για τονESM. Θα αποφέρει εξοικονόμηση, καθώς η Ελλάδα μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί στην αγορά με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το κόστος εξυπηρέτησης της δόσης που πρέπει να επιστραφεί στο ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό θετικά από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτά τα οφέλη, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν μόνο εάν η ESM και το EFSF παραιτηθούν από τα δικαιώματα πρόωρης εξόφλησής τους, θα βελτιώσουν τη θέση του EFSF και του ESM ως κύριους πιστωτές της Ελλάδας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και ο CEO του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε επίσημες επιστολές προς τον ΕΜΣ και το Eurogroup προτείνοντας την πρόωρη εξόφληση μέρους των εκκρεμών δανείων του ΔΝΤ ύψους περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS