Economist: Η ελληνική κυβέρνηση έπεισε τις αγορές

Economist: Η ελληνική κυβέρνηση έπεισε τις αγορές

Στις λεπτές ισορροπίες που καλείται να τηρήσει η νέα κυβέρνηση ανάμεσα στις υποσχέσεις της στους ψηφοφόρους και τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των πιστωτών αναφέρεται ο Economist. To περιοδικό σχολιάζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για πολίτες και επιχειρήσεις, χωρίς να περικόψει επιδόματα, ενώ θα προχωρήσει σε προσλήψεις και όχι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που προκαλεί νευρικότητα στους πιστωτές μας.

«Οι καλές ημέρες δυστυχώς δεν είναι εγγυημένες. Οι επιλογές του πρωθυπουργού θα μπορούσαν να πλήξουν τις πιθανότητες της Ελλάδας να ανταποκριθεί στους δημοσιονμικούς στόχους, που έχουν θέσει οι πιστωτές της» αναφέρει, ενώ προσθέτει: «Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι ο σχετικά άπειρος κ. Μητσοτάκης ενδεχομένως να υπερεκτιμά την ικανότητα της κυβέρνησής του να ξυπνήσει την κοιμώμενη γραφειοκρατία και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις».

Ο Economist αναγνωρίζει πάντως ότι οι αγορές έχουν μέχρι στιγμής δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ, θυμίζοντας ότι στις 16 Ιουλίου η Ελλάδα εξέδωσε το πρώτο επταετές ομόλογο από το 2010. Αν και περιορισμένη η έκδοση εξασφάλισε πολύ καλό επιτόκιο.

Ωστόσο προειδοποιεί πως «το να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα είναι πιο δύσκολο», επικαλούμενος και την επιφυλακτική απάντηση της Άγκελα Μέρκελ σε σχετική ερώτηση: «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Σύμφωνα με το περιοδικό η επιθυμία της κυβέρνησης να επιταχύνει την ανάπτυξη μειώνοντας τους φόρους είναι ριψοκίνδυνη, σημειώνοντας πως τόσο η μείωση του ΕΝΦΙΑ όσο και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη θα εφαρμοστούν από το Σεπτέμβριο, τέσσερις μήνες νωρίτερα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες μειώσεις φόρων το 2020.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεσμεύεται να τηρήσει τους στόχους, που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές και ελπίζει ότι η πολιτική σταθερότητα και οι φιλικές στις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, αναφέρει ο Economist, καταλήγοντας ότι πολύ σύντομα όταν παρουσιαστεί ο προϋπολογισμός του 2020 το φθινόπωρο, θα δούμε εάν συμφωνούν και οι πιστωτές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ