Δεύτερη ευκαιρία για τα 534 ευρώ

Δεύτερη ευκαιρία για τα 534 ευρώ

Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δηλώσουν παράταση αναστολής των μισθωτών τους για τον Μάιο σε περίπτωση που δεν είχαν υποβάλει οριστική δήλωση ή να διορθώσουν αναδρομικά δηλώσεις που έχουν ήδη υποβάλει για τις αναστολές του Μαΐου ή και για την ένταξη στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» δίνει το υπουργείο Εργασίας, ανοίγοντας ξανά για λίγα 24ωρα το σύστημα «Εργάνη».

Παράλληλα, προετοιμάζει νέα πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ από το πρώτο πακέτο στήριξης για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους στην ψηφιακή πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr και για τους οποίους ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις.

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή (26/6) πιστώνονται τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους έως 534 ευρώ, σε 7.551 μισθωτούς που ήταν σε παράταση αναστολής σύμβασης τον Μάιο και δεν έχουν ακόμη εισπράξει την αποζημίωση που δικαιούνται.

Οι διορθωτικές κινήσεις

Όπως ανακοινώθηκε χθες, από σήμερα (25/6) έως και την Παρασκευή 3 Ιουλίου μπορεί να υποβληθεί αρχική «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας - Παρατάσεις / Οριστικές διακοπές» εργαζομένων για τον μήνα Μάιο. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε λογιστήρια και επιχειρήσεις που για παράδειγμα μπορεί να είχαν υποβάλει προσωρινή δήλωση την οποία δεν είχαν οριστικοποιήσει ή δεν είχαν καταφέρει για τεχνικούς ή άλλους λόγους να υποβάλουν οριστική δήλωση παράτασης αναστολής, να το πράξουν τώρα. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να υποβληθεί ορθή επανάληψη της ίδιας δήλωσης για τις ακόλουθες και μόνο περιπτώσεις: διορθώσεις στο πεδίο «Ημερομηνία παράτασης / Οριστικής διακοπής» για δήλωση μεταγενέστερων ημερομηνιών από τις ήδη δηλωθείσες, μεταβολές τιμών από «Ναι» σε «Όχι» στο πεδίο «Πληρωμή από εργοδότη», τροποποίηση στοιχείων μισθωμάτων για τον Μάιο.

Τα πεδία που αφορούν τις ημερομηνίες και την πληρωμή από εργοδότη είναι αυτά που προκάλεσαν και τα περισσότερα προβλήματα. Για παράδειγμα, το πεδίο «Αμοιβή από τον εργοδότη» έπρεπε να συμπληρωθεί με την επιλογή «Ναι» μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες οι αναστολές υπερέβαιναν το 60% και απαιτούνταν για το επιπλέον προσωπικό σε παράταση αναστολής να πληρώσει ο εργοδότης.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να διορθώσουν εκ των υστέρων -και μέχρι τις 30 Ιουνίουστην «Εργάνη» την ημερομηνία ένταξης των μισθωτών τους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», τη στιγμή μάλιστα που το πρόγραμμα καταγράφει «χαμηλές πτήσεις» με μόνο 3.000 επιχειρήσεις και περίπου 30.000 εργαζόμενους να έχουν ενταχθεί.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, μέχρι και την επόμενη Τρίτη (30/6) μπορεί να υποβληθεί ορθή επανάληψη του εντύπου «Αίτηση / Δήλωση Ένταξης στον Μηχανισμό Συν-Εργασία» για την τροποποίηση της ημερομηνίας ένταξης των εργαζομένων αναδρομικά από 15 Ιουνίου. Η δήλωση των αναστολών με το ειδικό έντυπο στην «Εργάνη» για τον Ιούνιο από τις επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και μεταφορών θα πραγματοποιηθεί από 7 έως και 31 Ιουλίου. Η πληρωμή των εργαζομένων που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιείται σταδιακά και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πληρωμές των 800 ευρώ

Επίσης, οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων -για παράδειγμα ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, φορτοεκφορτωτές, καλλιτέχνες, αθλητές, μισθωτοί του τουρισμού με επίδομα ανεργίας που έληξε τον Δεκέμβριο του 2019 και πολλές άλλες ειδικές κατηγορίες- μπορούν να συνεχίζουν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ έως και τις 30 Ιουνίου. Στο μεταξύ, όμως, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί νέα πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει την ηλεκτρονική δήλωσή τους και τα στοιχεία τους έχουν ελεγχθεί.

Η πληρωμή αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, ενώ θα ακολουθήσει και τρίτη πληρωμή 800 ευρώ σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών που θα υποβάλουν αιτήσεις έως τις 30/6 μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διασταυρώσεων και ελέγχων με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας και των φορέων που καταβάλλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορονοϊού. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη πληρωμή των ειδικών κατηγοριών είχε πραγματοποιηθεί στις 5/6, όταν καταβλήθηκε η αποζημίωση των 800 ευρώ σε 48.691 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών. Έκτοτε δεν έχει γίνει άλλη καταβολή για ειδικές κατηγορίες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS