Aρχίζουν τα «Πάθη» για το οικονομικό επιτελείο εν όψει της άφιξης της τρόικας

samaras-xardouvelis

Με σκληρή ατζέντα καταφθάνει την Τρίτη  στην Αθήνα η τρόικα για την κρίσιμη 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών την ερχόμενη Τρίτη, έχει αρχίσει σειρά επαφών προετοιμασίας με συναδέλφους του στα κρίσιμα για τη διαπραγμάτευση υπουργεία.

Από τα πρώτα ραντεβού σήμερα ήταν αυτό του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. «Ξεκινάμε καλά» είπε ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η οποία θα επαναληφθεί το απόγευμα.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης, διήρκεσε περίπου μία ώρα, ενώ το απόγευμα, ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να περάσει και πάλι την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τις διαδοχικές συσκέψεις που θα έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας με πολλούς υπουργούς.

Ήδη, το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τις ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Οι δανειστές έρχονται με άγριες διαθέσεις, αποφασισμένοι να πιέσουν για όλες τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν (υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη να υλοποιήσει 1.000 δράσεις), καθώς αυτή θα είναι η τελευταία αξιολόγηση πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Η τρόικα επιμένει να υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό του 2015 στα 2 δισ. ευρώ, ενώ επιμένουν για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και για νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό -όπου η κυβέρνηση βάζει «βέτο»- αλλά και για νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.

Ως προς το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στη συζήτηση για όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων και θέλει να μεταθέσει τη διαδικασία για τις διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. συγχωνεύσεις ταμείων) την άνοιξη του 2015.

Ο κ. Βρουτσης θα συναντηθεί με την τρόικα την Πέμπτη, ενώ τη Δευτέρα θα βρεθεί στη Γενεύη, όπου θα έχει συζητήσεις για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) και με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει την εξεύρεση λύσης κοινής αποδοχής, αποτέλεσμα που εκτιμάται ότι μπορεί να μετριάσει τις πιέσεις των δανειστών. Ωστόσο, οι κοινωνικοί εταίροι δεν φαίνεται να συμφωνούν σε όλα.

Ειδικότερα, στο θέμα των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, έχουν ταχθεί υπέρ αλλά «μέσα από διάλογο», ενώ κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΓΣΕΕ. Αντίθετα, υπάρχει σύμπνοια για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς όλοι συμφωνούν ότι δεν χρειάζονται αλλαγές και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το σχέδιο που ετοιμάζει ο το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης προβλέπει μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ) και αυξήσεις με βάση τα τυπικά προσόντα, τη θέση και την αποδοτικότητα για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.

Η 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να διεξαχθεί σε τουλάχιστον δύο φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, με κύριο θέμα συζήτησης την αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και την οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτωβρίου), ενώ αμέσως μετά θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup (13 Οκτωβρίου). Στη συνεδρίαση αυτή, η 5η αξιολόγηση του Μνημονίου θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα.

Μετά το Eurogroup, οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα, για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων. Αυτός θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς, εκτός από τα θέματα της «εγχώριας ατζέντας» συνδέεται χρονικά τόσο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών (26 Οκτωβρίου), όσο και με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (1η Νοεμβρίου).
Πηγή:in.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ