Ανακωχή ΗΠΑ-Κίνας στον εμπορικό πόλεμο

Ανακωχή ΗΠΑ-Κίνας στον εμπορικό πόλεμο

Έπειτα από μια σειρά διαρροών, διαψεύσεων και τιτιβισμάτων, Κίνα και ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας. Η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει την άρση κάποιων δασμών αυξημένες αγορές αγροτικών προϊόντων και διαρθρωτικές αλλαγές στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνολογικά ζητήματα.

Ορισμένες λεπτομέρειες της συμφωνίας, την οποία αναμένεται να υπογράψουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες ανά τον κόσμο, φαίνονται κάπως ασαφείς. Το γεγονός όμως ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο κατάφεραν να καταλήξουν σε ανακωχή αίρει τον κινδυνο ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε κάποιους όρους μιας συμφωνίας που ο ίδιος τη χαρακτήρισε «φανταστική».

Μετά τις εξελίξεις, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να καταργήσουν σταδιακά τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για το Πεκίνο, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου, Γουάγκ Σουβέν. Παράλληλα, ακυρώνονται και οι δασμοί που επρόκειτο να επιβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου σε κινεζικά αγαθά. Σε μηνύματά του στο twitter, o Tραμπ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος θα αφήσει τους δασμούς25% σε εισαγωγές ύψους 250 δισ. δολαρίων, μειώνοντας όμως στο 7,5% την επιβάρυνση σε αγαθά 120 δισ. δολαρίων. Από την πλευρά της, η Κίνα θα εξετάσει την προοπτική ακύρωσης ανταποδοτικών δασμών που επρόκειτο να ενεργοποιηθούν την Κυριακή, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Λιάο Μιν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS