Αγώνας δρόμου για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας

Αγώνας δρόμου για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας

Να απενεργοποιήσει την μεγάλη οικονομική και κοινωνική βόμβα των πλειστηριασμών α΄κατοικίας, την οποία παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί η κυβέρνηση. 

Περίπου 65.000 ενδιαφερόμενοι έχουν κάνει εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και σχεδόν 43.400 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αίτησης. Έχουν υποβληθεί οριστικά λίγες περισσότερες από 2.070 αιτήσεις και έχουν δοθεί μόλις 731 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες. Δεκτές έχουν γίνει  315 εξ αυτών. Τα δεδομένα είναι απογοητευτικά είναι εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι δυνητικά επιλέξιμοι χρήστες είναι περίπου 130.000. 

Καθώς απομένουν μόλις 75 ημέρες για ένταξη των ενδιαφερόμενων στο πλαίσιο προστασίας, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες με επιστολές στις οποίες ζητεί εξηγήσεις προς τους τραπεζίτες, email ενημέρωσης προς τους δανειολήπτες και συναντήσεις με τα funds διαχείρισης δανείων. Στόχος οι βιώσιμες λύσεις και η αποτροπή κατά το δυνατόν των πλειστηριασμών. 

Με 5 κινήσεις όμως από τότε που ανέλαβε μέχρι και χθες -και πριν καν νομοθετήσει για το τι θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2020- ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιχειρεί να διαχωρίσει την ήρα από το στάρι. Και αυτά, χωρίς ακόμα να νομοθετήσει η κυβέρνηση τα μέτρα που θα ισχύσουν από 1η Μαΐου. Συνολικά έως και σήμερα πάντως:

1. παρέτεινε μέχρι 30 Απριλίου την πλατφόρμα Προστασίας που από 1.1.2020 κανονικά θα ήταν πια παρελθόν, όπως είναι ήδη και ο νόμος Κατσέλη.

2. βελτίωσε την πλατφόρμα προστασίας και κάνει συνεχώς εκκλήσεις να μπουν όλο και περισσότεροι, χωρίς να περιμένουν παρατάσεις ή λύσεις στα δικαστήρια όπως γινόταν επί μια δεκαετία.

3. την περασμένη εβδομάδας το υπουργείου Οικονομικών και η ΕΓΔΙΧ έστειλαν 42.500 email σε όσους ξεκίνησαν να κάνουν αίτηση προστασίας αλλά την παράτησαν στη μέση. «Χρειάζεστε βοήθεια; Μιλήσατε με το Κέντρο Βοηθείας; Σας προέτρεψαν να μη μπείτε τελικά; Μήπως δεν ξέρει ή δεν θέλει ο σύζυγος ή άλλος συνυπόχρεος να ολοκληρωθεί η διαδικασία; Μήπως φταίει η τράπεζα;» είναι μερικές από τις ερωτήσεις για να βρει τι φταίει και να δώσει λύσεις, αν μπορεί, το υπουργείο Οικονομικών.

4. «στριμώχνει» τις τράπεζες με 2 επιστολές που έστειλε προς όλες και τους λέει ευθέως πως «δεν προσφέρετε ρυθμίσεις σε όσους τις δικαιούνται, αναγκάζετε τον κόσμο να στραφεί στα δικαστήρια, χάνετε -και χάνουμε όλοι- αν δεν κάνετε ρυθμίσεις γιατί δεν μειώνονται τα κόκκινα δάνεια, θέλω να μου στέλνετε κάθε εβδομάδα στοιχεία στο email μου να βλέπω τι ρυθμίσεις κάνετε».

5.  Συγκάλεσε σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής με τους Διαχειριστές Δανείων (servicers επί το ελληνικότερον) για να προσφέρουν ρυθμίσεις σε δάνεια, είτε αυτά ανήκουν σε τράπεζες είτε σε funds. «Ανοίξτε πόρτες και παράθυρα για να έρθει ο κόσμος που ζητά ρυθμίσεις» ήταν το μήνυμα -όπερ έδει δείξαι αν θα συμβεί και πώς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS